Θέσεις και Συνδέσεις

Περί του θεωρητικού και πρακτικού μέρους της Ψαλτικής Τέχνης.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 905
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Θέσεις και Συνδέσεις

Δημοσίευση από Παναγιώτης » 15 Σεπ 2010, 21:03

Με αφορμή την συζήτηση περί της ψαλμωδήσεως των θέσεων ως ενιαίων μουσικών φράσεων, http://analogion.gr/f/15/811 , και την παρακάτω ρήση του πατρός Νικολάου
nmnovice00 έγραψε:Επίσης, οι θέσεις έχουν και συνδέσεις.
θα ήθελα να του ζητήσω όποτε βρει τον χρόνο να μας το αναλύσει λίγο περαιτέρω. Πάτερ, προσωπικά δεν έχω ακούσει ποτέ περί "συνδέσεων" των θέσεων, οπότε ότι μπορείτε να μας πείτε θα μας βοηθήσει πολύ.

Εύχεσθε!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Παναγιώτης την 17 Σεπ 2010, 00:32, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: ανανέωση συνδέσμου
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Άβαταρ μέλους
nmnovice00
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 181
Εγγραφή: 16 Δεκ 2009, 20:10

Απ: Θέσεις και Συνδέσεις

Δημοσίευση από nmnovice00 » 17 Σεπ 2010, 23:11

Αγαπητέ Παναγιώτη,
σου χρωστάω μια απάντηση.

Θέση ονομάζεται στην μουσική μας μια είτε απόλυτα αυτοτελής, είτε μερικά εξαρτώμενη από άλλες, μουσική φράση που έχει και συγκεκριμένη κατάληξη. Καταχρηστικά μπορούμε να ονομάσουμε θέσεις, και τις μουσικές φράσεις εκείνες που δεν καταλήγουν κάπου, αλλά προετοιμάζουν την εισαγωγή άλλης κυρίας θέσεως. Και είναι πράγματι θέσεις διότι έχουν την γραφική και ορθογραφική τους αυτονομία και ταυτότητα και έχουν και συγκεκριμένο μέλος. Τώρα, διακρίνουμε δύο βασικά είδη συνδέσεων:

1. Συνδέσεις που γράφονται στην παλαιά και εξηγούνται στην νέα γραφή, και
2. Συνδέσεις που δεν γράφονται, αλλά εννοούνται στην παλαιά γραφή και εξηγούνται στην νέα γραφή.

Οι συνδέσεις είναι μικρά μέλη που παρεμβάλλονται μεταξύ των θέσεων και τις ενώνουν με συγκεκριμένο τρόπο. Μάλιστα, κάποιες συνδέσεις είναι τόσο χαρακτηριστικές και στερεότυπες στην χρήση τους σε συνδυασμό με συγκεκριμένες θέσεις που τείνουν να θεωρούνται και ως τμήμα της θέσεως, και δέν είναι πολύ άδικό αυτό.

Για να γίνω πιό κατανοητός θα προσπαθήσω να φέρω και παραδείγματα. Με συγχωρείτε που αργώ να απαντήσω, αλλά η εξεύρεση συγκεκριμένων παραδειγμάτων που θα μπορούσαν εύκολα να κάνουν κατανοητά αυτά που λέω δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά πολύ χρονοβόρα.

Οπότε, ζητώ την υπομονή σας.

πΝ
"ἐξομολογοῦμαί σοι, πάτερ, κύριε τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῆς γῆς, ὅτι ἀπέκρυψας ταῦτα ἀπὸ σοφῶν καὶ συνετῶν, καὶ ἀπεκάλυψας αὐτὰ νηπίοις·... οὐδεὶς ἐπιγινώσκει τὸν υἱὸν εἰ μὴ ὁ πατήρ, οὐδὲ τὸν πατέρα τις ἐπιγινώσκει εἰ μὴ ὁ υἱὸς καὶ ᾧ ἐὰν βούληται ὁ υἱὸς ἀποκαλύψαι." (Ματθ. ιβ', 25-27)
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 905
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Απ: Θέσεις και Συνδέσεις

Δημοσίευση από Παναγιώτης » 18 Σεπ 2010, 03:19

Σας ευχαριστούμε πολύ π. Νικόλαε!! ...όποτε έχετε χρόνο... και εγώ να ζητήσω κατανόηση διότι λόγω της αναβάθμισης είμαι στο "κόκκινο" από περιθώρια χρόνου...

Ίσως και τα ίσα που βλέπουμε στην γραφή του Πέτρου, π.χ. στην αρχή του Κύριε εκέκραξα του πρώτου ήχου, μπορεί να θεωρηθεί σύνδεση;
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Απάντηση

Επιστροφή στο “Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης”