Σελίδα 1 από 2

Φωνητικα προβληματα

Δημοσιεύτηκε: 07 Οκτ 2008, 10:42
από Κωνσταντίνος Γεωργίου
Γεια σας . Είμαι ψάλτης εδώ και πέντε χρόνια . Έχω τελειώσει βυζαντινή μουσική σε μια μουσική σχολή , στην οποία έμαθα μόνο να διαβάζω χαρακτηρες και να ψέλνω . Όμως έχω παρατηρήσει οτι αυτό δεν αρκεί , γιατί χρειάζονται και βασικές γνώσεις περί του τρόπου λειτουργίας της φωνής . Επειδή σαν ψάλτης παρουσιάζω τα εξής προβλήματα α) δεν ξέρω να αναπνέω , β) έχω πρόβλημα στις ψηλές και χαμηλές θέσεις , γ) δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να ζεσταίνω τη φωνή μου , δ) ψέλνω απο το λαιμό ,ε) δεν ξέρω πως να συντηρώ και να καλλιεργώ τη φωνή μου και στ) δεν ξέρω πως πρέπει να ανοίγω το στόμα μου στα διάφορα φωνήεντα ανάλογα με το ύψος , θα ήθελα να σας παρακαλέσω αν κάποιος απο εσάς γνωρίζει τι πρέπει να κάνω , νοουμένου οτι αυτή τη στιγμή δεν έχω την δυνατότητα για φωνητικά μαθήματα , να με βοηθήσει.
Με αγάπη Θεού , Κωνσταντίνος.

Απ: Φωνητικα προβληματα

Δημοσιεύτηκε: 07 Οκτ 2008, 19:37
από Παναγιώτης
Αγαπητέ φίλε,

μεριμνάς και τυρβάζη περί πολλά, ενός δε εστι χρεία...

Εγώ τα πρώτα συνειδητά ακούσματα ΒΜ τα πήρα επί 1,5 χρόνο σε ένα μοναστήρι. Εκεί λοιπόν οι μοναχοί όπως μιλάνε έτσι ψέλνουν. Και η ψαλμωδία βγαίνει κατανυκτικώτατη. Κατά την ταπεινή μου γνώμη ψάλλε όπως μιλάς και μη σε απασχολεί τίποτα άλλο. Επίσης το στόμα στην ΒΜ δεν ανοίγει όπως στην θύραθεν, αλλά ανοίγει το πολύ 1, 1.5 εκατοστό.

Η φωνή ανοίγει με το ψάλσιμο και με τα χρόνια. Θα ανοίξει η φωνή σου, και βάθος θα αποκτήσει κτλ.. Σιγά-σιγά. Υπομονή και να ψάλλεις συχνά. Τώρα για την αναπνοή, σιγά-σιγά θα έρθει και αυτό.

Για το ζέσταμα της φωνής, εγώ λέω απλά τις κλίμακες προτού φτάσω στην εκκλησία.

Αυτά η ταπεινή μου γνώμη.

Απ: Φωνητικα προβληματα

Δημοσιεύτηκε: 07 Οκτ 2008, 22:29
από ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
[quote="Κωνσταντίνος Γεωργίου"]Γεια σας . Είμαι ψάλτης εδώ και πέντε χρόνια . Έχω τελειώσει βυζαντινή μουσική σε μια μουσική σχολή , στην οποία έμαθα μόνο να διαβάζω χαρακτηρες και να ψέλνω . Όμως έχω παρατηρήσει οτι αυτό δεν αρκεί , γιατί χρειάζονται και βασικές γνώσεις περί του τρόπου λειτουργίας της φωνής .

Αγαπητέ κ. Κωνσταντίνε, οι συμβουλές του αγαπητού Παναγιώτη στο πρόβλημά σου είναι πλήρεις και δεν χρειάζονται συμπλήρωμα, αλλά επειδή είσαι ειλικρινής και μου θυμίζεις τον εαυτό μου όταν τα ίδια, και περισσότερα προβλήματα τα είχα και εγώ επί σειρά πολλών ετών και μάταια έτρεχα σε μεγάλους δασκάλους να με βοηθήσουν, τότε ένας μεγάλος δάσκαλος, ο Αθανάσιος Καραμάνης με βοήθησε όντως δίδοντάς μου μια μοναδική συμβολή. Ποια ήταν αυτή……..Άκουσε, λοιπόν!
«Σταμάτα να τρέχεις σε «γιατρούς», κανένας δεν μπορεί να σε βοηθήσει εκεί που μόνο εσύ μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Εφ’ όσον δεν είσαι ευχαριστημένος με το ψάλσιμο σου, σημαίνει ότι μπορείς να διακρίνεις και το τι φταίει, βρες την αιτία. Και εγώ σε συμβουλεύω να πάρεις ένα μαγνητόφωνο.»
Ακολούθησα τη συμβολή του και με το μικρόφωνο ανά χείρας άρχισα να εκτελώ ένα μικρό μάθημα. Μετά καθόμουν με προσοχή και άκουγα ότι μαγνητοφώνησα. Εάν δεν μου άρεσε τότε επανέλαβε την μαγνητοφώνηση, και ξανά και ξανά και ξανά, έως ότου άντεχα. Μετά σταματούσα εκεί που κατά τη γνώμη μου δεν έβγαινε σωστά η φωνή μου. (Πρέπει να γνωρίζεις ότι η φωνή του ανθρώπου βγαίνει από τις χορδές και διαμορφώνεται από τη στοματική κοιλότητα, το στήθος, τη ρινική κοιλότητα κ.λπ.). Όταν ένας φθόγγος δεν έβγαινε καλά προσπαθούσα να τον επαναλάβω βγάζοντας τη φωνή μου αλλάζοντας το αντηχείο, δηλαδή τοποθετώντας τη γλώσσα λίγο εμπρός λίγο πίσω ή προσπαθώντας να διαμορφώσω τον ήχο στο μπροστινό, άνω ή πίσω μέρος της μάσκας, ή άλλο μέρος. Η ανθρώπινη φωνή είναι σαν ένα μουσικό όργανο, σαν μια κιθάρα φερ’ ειπείν που διαθέτει το σκάφος, για να διαμορφώνεται ο ήχος. Έτσι συνέχισα με μεγάλο κόπο και επιμονή ώσπου έφθασα στο maximum των δυνατοτήτων μου.
Βέβαια όλες αυτές τις φωνητικές ασκήσεις θα τις κάνεις κάπου που να μην σε ακούνε άλλοι στο περιβάλλον σου, διότι είναι πάρα πολύ ενοχλητικό γι αυτούς. :shok:
Σε συνιστώ να προμηθευτείς το βιβλίο «η τέχνη του τραγουδιού και η τεχνική της φωνής» του Βίκτωρα Φούξ, έκδοση Ζαχαρόπουλου, και από εκεί να πάρεις όσα χρήσιμα συναντήσεις, γιατί δεν απευθύνεται σε ψάλτες, αλλά σε τραγουδιστές και δη της όπερας.
Τέλος, όπως είπε και ο κ. Παναγιώτης να προσπαθείς να ψάλεις απλά και όχι επιτηδευμένα.
Ένα μαγνητόφωνο λοιπόν, και άρχισε…….. Η φωνή ακούγεται διαφορετικά από εσένα τον ίδιο που εκτελείς. Οι άλλοι την ακούνε με τα ηχητικά κύματα ενώ εσύ την ακούς μέσω των οστάρια που εσωτερικά δονούνται. Για να το αντιληφθείς αυτό προσπάθησε να ψάλεις με κλειστό το στόμα και θα αισθανθείς μια παλμική δόνηση των οστών στο επάνω μέρος του στόματος , των μαλακών και σκληρών μορίων των επάνω τοιχωμάτων της στοματικής κοιλότητος. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές κανείς ακούει για πρώτη φορά τη φωνή του από το μαγνητόφωνο και δεν την αναγνωρίζει.
Έτσι αγαπητέ Κωνσταντίνε, ότι κάνεις, θα το κάνεις μόνος σου, και με τη βοήθεια του Θεού.
Ως αναφορά τις ψηλές νότες προσπάθισε να τις βγάζεις χρησιμοποιώντας το επάνω μέρος του στόματος, κοντά στη μήτη.
Καλή δουλειά, και ο Θεός είναι μεγάλος.
Με τους χαιρετισμούς μου
Αθανάσιος Μπακαλούδης

Δημοσιεύτηκε: 08 Οκτ 2008, 15:38
από Κωνσταντίνος Γεωργίου
Αγαπητοί κ. Παναγιώτη και κ. Αθανάσιε ευχαριστώ για τις συμβουλές σας .Θα προσπαθήσω να τις εφαρμώσω .Και πάλι ευχαριστώ.

Απ: Φωνητικα προβληματα

Δημοσιεύτηκε: 13 Οκτ 2008, 21:24
από darlasis12
Αγαπητέ Κωνσταντίνε, χαίρε.
Σε συγχαίρω που έκανες αυτή την απλή και εκ βάθους καρδίας ερώτηση που ταλανίζει όλους τους ψάλτες. Ξέρεις ότι το τσιγάρο βλάπτει (αν καπνίζεις), επίσης οι διάφορες καταχρήσεις και τα ξενύχτια (αν συμβαίνει αυτό), πρέπει να αποβάλλεις το άγχος και να ψάλλεις το ίδιο με λίγο εκκλησίασμα και το ίδιο με πολύ εκκλησίασμα. Διάφορες καραμέλες που παίρνουν πολλοί δεν είναι και ότι καλύτερο. Αν μπορείς να πίνεις πολλά υγρά και αν μπορείς και κατά τη διάρκεια του ψαλσίματος να βρέχεις κάπου - κάπου το λαιμό σου με λίγο απλό νερό, είναι ότι καλύτερο. Επίσης, την παραμονή το βράδυ αν τύχει να φας, φάε λίγη ποσότητα φαγητό και να μην κοιμηθείς αμέσως, γιατί τα γαστρικά υγρά του στομάχου όταν κοιμόμαστε τη νύχτα ανεβαίνουν στον φάρυγγα και προκαλούν ερέθισμα σε όλη την κοιλότητα του φάρυγγα και φυσικά επηρεάζουν και τις φωνητικές χορδές με βράχνιασμα (προσωρινό). Τέλος, όπως σου είπε ο αγαπητός κ.Μπακαλούδης να ηχογραφείς τη φωνή σου και να μη βαριέσαι, και θα δεις πόσα πράγματα θα διορθώσεις. Έχω ακούσει προσωπικά το δάσκαλο Αθανάσιο Καραμάνη, που όταν τον ρωτούσαν «δάσκαλε κάθε Κυριακή ηχογραφείς; Γιατί; » και τους απαντούσε: «όποιος λέει ότι έμαθε τη μουσική δεν έχει μάθει τίποτα…». Εγώ ψάλλω 35 χρόνια και εξακολουθώ μέχρι σήμερα να ηχογραφώ αυτά που λέω. Δεν μπορείς να φανταστείς τι διαφορά υπάρχει, ακόμη χρόνο με το χρόνο. Σου εύχομαι ότι καλύτερο και όλα θα πάνε καλά. Ο κόσμος σήμερα να ξέρεις δεν θέλει θόρυβο και αντάρα αλλά μελωδία και ηρεμία.
Σε χαιρετώ
Φιλικότατα,
Γιώργος Δαρλάσης
Πρόεδρος Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας
"ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ"

Απ: Φωνητικα προβληματα

Δημοσιεύτηκε: 26 Οκτ 2008, 21:56
από Κωνσταντίνος Γεωργίου
Αγαπητέ Κύριε Δαρλάση ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές σας.Θα ήθελα να σας πω μια διαπίστωση μου και θα ήθελα την δική σας γνωμη .Εχω παρατηρήσει ότι κάποια παιδιά που πέραν απο την απλή διδασκαλία των μαθημάτων της Βυζαντινής Μουσικής εκαναν και μαθήματα Φωνητικής σε Ωδεία ή σε δασκάλους Φωνητικής ,αυτή την στιγμή όχι μόνο έμαθαν αρκετά πράγματα για την Φωνή αλλά ταυτόχρονα χαίρεσαι να τους ακούς.Θα γίνω πιό συγκεκριμένος.Πρόσφατα πήγα σε μια αγρυπνία και ενώ ήμουν στο ψαλτήρι στον δεξιό χορό ήρθε ένα παιδί και όλοι έκαναν τόπο για να μπεί στο κεντρικό στασίδι.Αμέσως κατάλαβα ότι θα είναι πολύ κάλός και έτςι ήταν.Πρός έκπληξή μου το παιδί αυτό είχε ένα τελέιος διαφορετικό ύφος από ότι είχα συνηθίσει να ακούω.Εψαλλε ύσηχα χωρίς εξωτερικές κινήσεις και δημιουργουσε μιαν απίθανη ατμόσφαιρα .Ενιωθες μια σιγουριά μια ασφάλεια λές και κρεμόσουνα απο πάνω του .Τον παρατήρησα προσεκτικά και κατάλαβα ότι πέρα απο του να εκτελεί νότες κατείχε βασικά πράγματα όπως η σωστη διαφραγματική αναπνοή και μουσική παιδεία πέρα από τα ορια της κλασικής διδασκαλίας της Βυζαντινής Μουσικής.Κατάλαβα λοιπόν ότι δέν αρκεί μόνο να διδαχθείς τα εκκλησιαστικά μέλη αλλα θα πρέπει να προηγηθεί ή τουλάχιστον να γίνεται παράλληλα και κατάρτηση του ιεροψάλτη σχετικά με θέματα της φωνητικής λειτουργίας.Θα ήθελα επίσης να σας άναφέρω ότι και απο τά sites που βλέπω στο διαδίκτυο όλοι ενδιαφέρονται για την φωνητική τοποθέτηση και την λειτουργία της αναπνοής γιατί τα θεωρούν ως το εισητήριο για να πας πιό κάτω δηλαδή να μπορέις να ψάλλεις άνετα και σωστά . Ποιά είναι η γνώμη σας για όλα αυτά;΄Θα ήθελα επίσης να σας παρακαλέσω να μου πειτε τι θα ήταν καλό να κάνω για ζέσταμα της φωνής μου πρίν να πάω σε μια ακολουθία.Ευχαριστώ για την αγάπη σας .Με αγάπη θεού Κωνσταντίνος.

Απ: Φωνητικα προβληματα

Δημοσιεύτηκε: 28 Οκτ 2008, 15:06
από darlasis12
Αγαπητέ Κωνσταντίνε, σε χαιρετώ. Και βέβαια το θέμα της φωνητικής είναι απαραίτητο και συνυπάρχει και πρέπει να συμπορεύεται με τις γνώσεις της μουσικής. Βασικό θέμα είναι η χρήση της αναπνοής. Πολλοί από τους ψάλτες μπορεί να μην έχουν τα ανάλογα φυσικά προσόντα (εννοώ μεγάλη φωνή και μεγάλη αναπνοή) πλην όμως πρέπει να αναπτύξουν την τεχνική της αναπνοής είτε κοντά σε δάσκαλο είτε σε συγκεκριμένα ωδεία. Υπάρχει ξέρεις και η ειδικότητα του ιατρού του φωνήατρου που εξετάζει τη φωνή μετρώντας την φθόγγο, φθόγγο κλπ. Ακόμη υπάρχουν επίσης και πολλά βιβλία που αναφέρονται στη φωνητική με ασκήσεις και παραδείγματα. Για να ζεστάνεις το πρωί τη φωνή σου ένας απλός τρόπος είναι να ψάλλεις σε χαμηλή βάση την κλίμακα.
Σου παραθέτω παρακάτω λίγες ιατρικές συμβουλές από ειδικούς.

Τι προκαλεί ένα φωνητικό πρόβλημα;
Υπάρχει μια ποικιλία αιτιών που προκαλούν ένα φωνητικό πρόβλημα. Μερικά άτομα μπορεί να βραχνιάσουν προσωρινά, φωνάζοντας σε ένα π.χ. ποδοσφαιρικό αγώνα, ή κάποιος/α μπορεί να πάθει κάποιο ατύχημα-τραυματισμό, με αποτέλεσμα την παράλυση μιας φωνητικής χορδής. Η κακή χρήση της φωνής, όπως το να μιλάμε πολύ δυνατά ή να χρησιμοποιούμε έναν τόνο ο οποίος είναι πολύ υψηλός ή πολύ χαμηλός, καθώς επίσης και η κατάχρηση της φωνής μπορεί να οδηγήσουν σε ένα φωνητικό πρόβλημα. Το ίδιο μπορεί να προκληθεί από ακατάλληλη αναπνοή. Η κατάχρηση στο κάπνισμα μπορεί να αλλοιώσει επίσης τη φωνή.
Τσουκαλά Μαρινέλλα, M.A., CCC-SLP, Παθολόγος Λόγου - Φωνής - Ομιλίας
Πρακτικοί τρόποι χρήσεως φωνής :
• Μάθετε να χρησιμοποιείτε τη φωνή σας με όσο το δυνατόν λιγότερη προσπάθεια και τάση
• Μην ομιλείτε για πολλή ώρα, αποφύγετε τις παρατεταμένες τηλεφωνικές συνομιλίες, δώστε χρόνο στη φωνή σας να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας
• Αποφύγετε να μιλάτε ή να τραγουδάτε συνέχεια κοντά στα όρια της φωνητικής σας κλίμακας
• "Προθερμάνετε" τη φωνή σας πριν το τραγούδι η την ομιλία σε έντονο τόνο
• Δώστε χρόνο στη φωνή σας να ξεκουραστεί μετά.
• Αποφύγετε τις κραυγές, τις στριγκλιές, το δυνατό γέλιο καθώς και τις συνεχείς απόπειρες καθαρισμού του λαιμού
• Αποφύγετε την ομιλία σε θορυβώδη περιβάλλοντα
• Καταστείλετε το βήχα σας και προσπαθήστε να πταρνισθείτε "μαλακά" και όχι θορυβώδη
• Αποφύγετε τη δημιουργία παράξενων ήχων με τη φωνή σας
• Μην ψιθυρίζετε ψιθύρισμα είναι χειρότερο από την ομιλία
• Χρησιμοποιήστε σωστά την κοιλιακή η διαφραγματική αναπνοή
• Αρχίστε την κάθε πρόταση ομιλίας με εκπνοή
• Κάντε μία παύση στη μέση της πρότασης και αναπνεύστε πάλι
• Διατηρείστε ένα απαλό και σωστό τρόπο ομιλίας με σωστή άρθρωση
• Δώστε χρόνο στο πρόσωπο και τη γνάθο να χαλαρώσουν -"Πατήστε" κατάλληλα τη φωνή σας
• Ομιλείτε με τη σωστή ταχύτητα ομιλίας
• Δώστε ευλυγισία στη φωνή σας
Γράφει: Παναγιωτουνάκος Παναγιώτης, Χειρουργός - Ωτορινολαρυγγολόγος

Απ: Φωνητικα προβληματα

Δημοσιεύτηκε: 05 Νοέμ 2008, 17:38
από Κωνσταντίνος Γεωργίου
Κύριε Δαρλάση ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας.Εύχομαι ο θεός να σας το ανταποδώσει εκατονταπλάσια.Με αγάπη θεού Κωνστσντίνος.

Απ: Φωνητικα προβληματα

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2008, 16:11
από darlasis12
Αγαπητέ Κων/νε, δεν νομίζω ότι έκανα κάτι σπουδαίο, καλό είναι πάντως ότι γνωρίζει ο καθένας μας, είτε λόγω πείρας, είτε λόγω γνώσεων, να ενημερώνει τους συνανθρώπους του και να μη τα κρατάει για τον εαυτό του και μόνο, εμένα αυτό είναι η αρχή μου. Έτσι με δίδαξε η ζωή και έτσι θα πορεύομαι πάντα. Πάντως, όποτε χρειαστείς κάτι και μπορώ να βοηθήσω θα χαρώ να τα ξαναπούμε.
Σε χαιρετώ
Γ.Δαρλάσης

Απ: Φωνητικα προβληματα

Δημοσιεύτηκε: 09 Νοέμ 2008, 19:54
από Κωνσταντίνος Γεωργίου
Κύριε Δαρλάση σας χαιρετώ.Και εγώ συμφωνώ με την δική σας άποψη ότι τίποτε δεν πρέπει να το κρατάμε για τον ευατό μας αλλά πρέπει να το δίνουμε απλόχερα και στους συνανθρωπους μας .Για ακόμα μια φορά σας ευχαριστώ.Με αγάπη θεού Κωνσταντίνος.