παραδοσιακό ύφος της μουσικής

Ανοιχτή συζήτηση για θέματα εκτός των Θεματικών Ενοτήτων.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Σωτήρης
Νέος
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 08 Μάιος 2009, 22:11

παραδοσιακό ύφος της μουσικής

Δημοσίευση από Σωτήρης » 08 Μάιος 2009, 22:40

Υπάρχει στην ουσία παραδοσιακό ύφος της μουσικής;; Πολλές διαφορετικές απόψεις και πολλές διαμάχες. Θα ήθελα και τη δική σας άποψη.
Άβαταρ μέλους
nmnovice00
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 181
Εγγραφή: 16 Δεκ 2009, 20:10

Απ: παραδοσιακό ύφος της μουσικής

Δημοσίευση από nmnovice00 » 17 Δεκ 2009, 19:59

Το τί σημαίνει ύφος ίσως να είναι πιό εύκολο να το προσεγγίσει κανείς. Αποκωδικοποιείται σε κάποια βασικά στοιχεία που ίσως καταλαβαίνουμε περισσότερο και μπορούμε να συγκρίνουμε καλύτερα.

Το πρόβλημα είναι νομίζω το τί ακριβώς σημαίνει παράδοση στην ψαλτική. Ποιά είναι η σχέση της με την ευρύτερη έννοια της Εκκλησιαστικής, ήτοι της Ιεράς Παραδόσεως; Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ή κάτι παράλληλο προς αυτήν χωρίς ισχυρές δεσμεύσεις με το κύριο σώμα της; Αν δεν ξεκαθαρίσουμε το δεύτερο τί νόημα θα είχε να μιλάμε για το πρώτο; Είναι η Ψαλτική Ιερά Τέχνη ή μήπως εξέπεσε απλά σε τεχνική;

Δεν θα ήθελα προς το παρόν να τοποθετηθώ πιό συγκεκριμένα, απλά να θέσω κάποια (κατά την γνώμη μου πάντα) ορθότερη βάση για τον περαιτέρω προβληματισμό.

π. Νικόλαος
"ἐξομολογοῦμαί σοι, πάτερ, κύριε τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῆς γῆς, ὅτι ἀπέκρυψας ταῦτα ἀπὸ σοφῶν καὶ συνετῶν, καὶ ἀπεκάλυψας αὐτὰ νηπίοις·... οὐδεὶς ἐπιγινώσκει τὸν υἱὸν εἰ μὴ ὁ πατήρ, οὐδὲ τὸν πατέρα τις ἐπιγινώσκει εἰ μὴ ὁ υἱὸς καὶ ᾧ ἐὰν βούληται ὁ υἱὸς ἀποκαλύψαι." (Ματθ. ιβ', 25-27)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Συζήτηση”