Διόρθωση παλαιών μηνυμάτων

Ότι θέλετε να ρωτήσετε ή και να υποδείξετε για την λειτουργία, ρυθμίσεις, κτλ. του Φόρουμ.

Συντονιστής: Παναγιώτης

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 906
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Διόρθωση παλαιών μηνυμάτων

Δημοσίευση από Παναγιώτης » 22 Ιουν 2010, 02:15

Ήταν αρχική απόφαση, με την δημιουργία αυτού του ιστοτόπου, να μην μπορούν τα μηνύματα να διορθώνονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (3 ώρες - έγινε πλέον 48 ώρες δες παρακάτω μήνυμα) από τα μέλη του φόρουμ, για να κρατηθεί το επίπεδο υψηλό (νομίζω δικαιωθήκαμε). Τα μηνύματα μπορούν να διορθωθούν από τα μέλη, μέχρι ελεύσεως 3 ωρών από την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος απαντήσει νωρίτερα από τις 3 ώρες, -νομίζω- δεν μπορείτε να επέμβετε μετά. Αλλιώς θα μπορούσε ο καθένας να έσβηνε κατά το δοκούν, και να άφηνε τις υπόλοιπες απαντήσεις «ξεκρέμαστες», ή πολλοί όταν απαντούσανε θα παραθέτανε όλη την απάντηση του προηγούμενου από φόβο μήπως το αλλάξει αργότερα, και αν το άλλαζε ο άλλος μετά ο αναγνώστης δεν θα ήξερε ποιος λέει τι, κ.ο.κ. Έτσι αν θέλετε να διορθώσετε ένα παλαιό σας μήνυμα, μπορείτε να επικοινωνείτε με μένα ή κάποιον συντονιστή. Αν στο μήνυμα ήδη έχουν απαντήσει άλλοι, συνεννοηθείτε πρώτα μαζί τους μέσω ΠΜ για την συγκατάθεσή τους.

Για να μη φθάσουμε όμως στο άλλο άκρο, και ο καθένας μας ζητάει διόρθωση, επειδή μας διορθώθηκε λάθος μας από άλλο μέλος, και μάλιστα όταν το άλλο μέλος, έκανε πολύ κόπο για να μας αποδείξει και μας διορθώσει το λάθος, θα είναι και στην διάκριση μου και των συντονιστών η κάθε περίπτωση. Ο καθένας μας να είναι στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίζει τις ελλείψεις του, τα λάθη του, και γενικά να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του.

Και για αυτό, προτού γράψουμε, κοιτάμε και ξανακοιτάμε την δημοσίευσή μας.

Βέβαια για διορθώσεις τυχόν ορθογραφικών λαθών, αβλεψιών, κτλ., απλά στείλτε ΠΜ και θα διορθωθούν άμεσα.

φιλικά,
Παναγιώτης
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Παναγιώτης την 30 Νοέμ 2010, 07:45, έχει επεξεργασθεί 4 φορές συνολικά.
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 906
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Απ: Διόρθωση παλαιών μηνυμάτων

Δημοσίευση από Παναγιώτης » 22 Ιουν 2010, 19:10

Επίσης, εννοείται, ότι αν κάπου στον θυμό μας, δεν μιλήσαμε καλά σε κάποιον, ή κατακρίναμε, και μετανοήσαμε μετά, στείλετέ μου ΠΜ και θα διορθωθεί άμεσα. Γενικά οτιδήποτε έννοια έχετε, απλά στείλετέ μου ΠΜ.

φιλικά,
Παναγιώτης
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 906
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Απ: Διόρθωση παλαιών μηνυμάτων

Δημοσίευση από Παναγιώτης » 30 Νοέμ 2010, 07:44

Η χρονική διάρκεια επεξεργασίας μηνύματός μας επεκτάθηκε στις 2 ημέρες. Από κει και πέρα παρακαλώ να απευθύνεστε σε έναν συντονιστή για την διόρθωση παλαιών μηνυμάτων.
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Άβαταρ μέλους
nikosthe
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: 10 Απρ 2008, 23:04

Απ: Διόρθωση παλαιών μηνυμάτων

Δημοσίευση από nikosthe » 30 Νοέμ 2010, 19:17

Το θέμα της δυνατότητας τροποποίησης μηνυμάτων είναι λιγάκι ευαίσθητο. Από τη μια, ό,τι γράφεται ανήκει στο χρήστη και κανονικά θα πρέπει αυτός ανά πάσα στιγμή να μπορεί να το τροποποιεί, αφού αυτό αφορά το δικαίωμά του να ορίζει αυτός τα γραφόμενά του στο διαδίκτυο. Ωστόσο το δικαίωμα αυτό δεν ισχύει παντού: αν π.χ. κάνεις ένα σχόλιο σε ένα blog, μετά δεν μπορείς να το διορθώσεις. Τα forums τώρα είναι άλλη ιστορία, γιατί στο blog το κεντρικό πρόσωπο είναι ο blogger, ενώ εδώ η συμμετοχή είναι ισοδύναμη. Ο administrator δηλαδή εκχωρεί κάποια δικαιώματα στους χρήστες (μηνύματα, προσωπικό πίνακα ελέγχου, προσωπικά μηνύματα κλπ.) προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζωντανή κοινότητα με ίσες δυνατότητες συνεισφοράς στον καθένα. Στο πλαίσιο αυτό επομένως, από την εμπειρία μου σε άλλα forums, βλέπω ότι η πολιτική που επικρατεί γενικώς είναι να μην υπόκειται σε χρονικούς περιορισμούς η δυνατότητα τροποποίησης ενός μηνύματος εκ μέρους του χρήστη (έτσι γίνεται π.χ. ακόμα και στο ubuntu forums που είναι από τα μεγαλύτερα forums παγκοσμίως).

Ωστόσο, η παραχώρηση κάθε δικαιώματος στο μέγιστο βαθμό, χωρίς κανένα μηχανισμό ελέγχου, έχει την προϋπόθεση της μη κατάχρησής του εκ μέρους του χρήστη. Εάν εμφανίζονται χρήστες με κακόπιστη συμπεριφορά, όπως την εκ των υστέρων διαγραφή των μηνυμάτων τους και την απόσυρση όλως των συνημμένων τους, με αποτέλεσμα να διασαλεύεται η ομαλότητα της εμφανιζόμενης συζήτησης και πολλάκις να καθίσταται η συζήτηση άχρηστη, είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα... Τη συμπεριφορά αυτή βέβαια δεν την έχω δει σε κανένα άλλο forum απ' όσα συμμετέχω, παρά μόνο σε... ψαλτικό!! (εδώ πέρα σε ολόκληρη κοινότητα τόσο μεγάλη όσο αυτή των ubuntu forums και δεν δημιουργήθηκε ποτέ τέτοιο θέμα...) Έτσι, ορισμένα μέλη φτάνουν πολλές φορές στο... αξιοθρήνητο σημείο να παραθέτουν ολόκληρο το μήνυμα ενός συνομιλητή τους, ώστε ο τελευταίος να μην έχει δυνατότητα να το απαλείψει στο μέλλον για διάφορους λόγους (να μη φαίνεται π.χ. κάτι τραβηγμένο που έγραψε). Αυτά βέβαια δεν είναι σοβαρά πράγματα. Άρα, εφόσον και το δικό μας forum είναι ανάλογης θεματολογίας, η οποία έχει ήδη στιγματιστεί από τέτοιες συμπεριφορές, δεν θεωρώ άσκοπη τη λήψη ενός μέτρου περιορισμού της δυνατότητας τροποποίησης μηνυμάτων "διά τον φόβον των Ιουδαίων"...

Το θέμα είναι μέχρι πόσο θα πρέπει να εκτείνεται η δυνατότητα αυτή. Προσωπικά, από τη στιγμή που δεν έχουν εμφανιστεί φαινόμενα κατάχρησης, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να είμαστε και τόσο αυστηροί. Σωστά επομένως την επέκτεινες σε ημέρες και όχι σε ώρες, καθώς είναι λογικό να διορθώσει κανείς κάτι στο μήνυμά του, όταν ο χρόνος διόρθωσης είναι εύλογος. Στην περίπτωση αυτή, δικαιολογείται ακόμα και να μετανοιώσει ο άλλος για κάτι που έγραψε, καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί παρόρμηση της στιγμής. Τώρα, το πόσο εύλογο πρέπει να είναι το χρονικό διάστημα αναθεώρησης των γραφομένων, είναι θέμα κρίσης. Κατ' εμέ, ακόμα και μία εβδομάδα δεν είναι διάστημα που δεν θα συγχωρούσα αναθεώρηση. Ο μήνας τώρα ίσως πάει πολύ. Θεωρώ λοιπόν σωστή την απόφασή σου. Προσωπικά ίσως ήμουν λίγο πιο ελαστικός, αλλά γενικώς εμπιστεύομαι την κρίση σου στα θέματα αυτά (γι' αυτό άλλωστε και η ποιότητα του forum διατηρείται σε πολύ καλό επίπεδο). Άλλωστε, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά, οι λόγοι αλλαγής ενός μηνύματος περιορίζονται και ο πιο λογικός που βρίσκω εγώ είναι η διόρθωση αβλεψιών, όπως στο μήνυμά μου με τις χρόες του Αριστόξενου. Στην περίπτωση όμως αυτή μπορεί κανείς απλώς να ζητήσει από το Διαχειριστή να κάνει τη διόρθωση.
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 906
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Απ: Διόρθωση παλαιών μηνυμάτων

Δημοσίευση από Παναγιώτης » 01 Δεκ 2010, 09:04

Σ' ευχαριστώ Νίκο. Φυσικά και τα μηνύματα ανήκουν στους συγγραφείς τους. Αλλά ναι, είναι κυρίως το ζήτημα ότι εδώ γίνεται συζήτηση, οπότε αν κάποιος σβήσει π.χ. το μήνυμά του την στιγμή που έχει άλλος απαντήσει, είναι σαν να μην σέβεται αυτόν που κοπίασε να απαντήσει, ο οποίος και φυσικά θα νιώσει το ελάχιστο κορόϊδο. Γιατί πολλές φορές εδώ, για να απαντήσει κάποιος αφιερώνει σημαντικό χρόνο στην μελέτη και στην έρευνα.

Όταν το φόρουμ ήταν στο γιαχού, ολόκληρο το μήνυμα μεταδιδόταν ως email στα μέλη (εκτός φυσικά αν κάποιος το είχε απενεργοποιήσει να μην δέχεται emails). Οπότε εκεί το μήνυμα δεν μπορούσε να τροποποιηθεί αφού είχε σταλεί ως email. Το μόνο που μπορούσε να κάνει κάποιος ήταν να στείλει άλλο email επεξηγητικό. Αυτό ήταν εξ ορισμού από το γιαχού.

Εν πάσει περιπτώσει είναι λεπτό το ζήτημα, και αυτό ήταν απόφαση που είχε ληφθεί εξ αρχής. Μπορεί να αλλάξει βέβαια αν κριθεί απαραίτητο κατόπιν ευρείας συζήτησης.

Να επαναλάβω για όλους τους φίλους, από προηγούμενό μου μήνυμα, "εννοείται, ότι αν κάπου στον θυμό μας, δεν μιλήσαμε καλά σε κάποιον, ή κατακρίναμε, και μετανοήσαμε μετά, στείλετέ μου ΠΜ (ή απευθυνθείτε σε έναν συντονιστή http://analogion.gr/f/members/leaders) και θα διορθωθεί άμεσα. Γενικά οτιδήποτε έννοια έχετε, απλά στείλετέ μου ΠΜ", δεν είναι φυλακή το Αναλόγιον. Αν και νομίζω οι 2 ημέρες είναι αρκετές. Απλά νομίζω έτσι διατηρείται πιο ψηλό το επίπεδο (με σαφώς λιγότερη συμμετοχή όμως).
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Άβαταρ μέλους
nikosthe
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: 10 Απρ 2008, 23:04

Απ: Διόρθωση παλαιών μηνυμάτων

Δημοσίευση από nikosthe » 01 Δεκ 2010, 14:20

Παναγιώτης έγραψε:Aν και νομίζω οι 2 ημέρες είναι αρκετές. Απλά νομίζω έτσι διατηρείται πιο ψηλό το επίπεδο (με σαφώς λιγότερη συμμετοχή όμως).
Δεν πειράζει, "ουκ εν τω πολλώ το ευ" αγαπητέ Παναγιώτη. Το να γεμίσει ένα forum με ανούσιες αντιπαραθέσεις, δεν νομίζω ότι είναι ο σκοπός σου... Το ουσιαστικό είναι οι σοβαρά ανταλλασσόμενες απόψεις και το καλό που μπορεί να βγει από αυτές για τη μουσική μας. Κι απ' ότι βλέπω, οι διάλογοι που έχουν αναπτυχθεί εδώ μέσα είναι ουσιαστικοί και με τη συμβολή περισσοτέρων η γνώση προχωράει ένα βήμα παραπάνω. Πολλά μηνύματα άλλωστε (όπως του π. Νικολάου Μέζη ή του κ. Μακράκη) είναι τόσο μεστά και περιεκτικά, που χρειάζεσαι χρόνο για να τα εμπεδώσεις και είναι μεγάλη η ωφέλεια που αποκομίζει κανείς απ' αυτά. Είμαι δε σίγουρος ότι, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχουν, είναι πάρα πολλοί αυτοί που τα διαβάζουν, είτε αποτελούν μέλη του forum είτε όχι. Δεν μετριέται λοιπόν η επιτυχία μόνο από τη συμμετοχή, αλλά και από το περιεχόμενο, το αν βγαίνει τελικώς κάτι από τη συζήτηση, την απήχηση στον αναγνώστη και το επίπεδο σοβαρότητας που τηρείται.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Οδηγίες χρήσης-Ερωτήσεις-Υποδείξεις”