Απολυτίκια Λειτουργίας

Τυπικόν της θείας Λειτουργίας
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 906
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Re: Απολυτίκια Λειτουργίας

Δημοσίευση από Παναγιώτης » 06 Μάιος 2008, 07:41

Χριστός ανέστη!

Κατ' αρχήν η συζήτηση έφυγε εκτός θέματος.

Κατά δεύτερον θα απαντήσω εδώ, και αν θέλετε να δοθεί συνέχεια, παρακαλώ να συνεχιστεί η συζήτηση στο θέμα http://analogion.net/forum/viewtopic.php?f=25&t=154 .

Δεν είναι ο νόμος του Μεταξά, αλλά είναι οι Ιεροί Κανόνες :

"Είναι βεβαίως γνωστόν ότι, κατά τους ιερούς Κανόνας της Εκκλησίας οι Ψάλται θεωρούνται κατώτεροι Κληρικοί. Όπως δε οι ανήκοντες εις τον ανώτερον Κλήρον (Επίσκοποι, Πρεσβύτεροι και Διάκονοι) καθίστανται τοιούτοι δια χειροτονίας, παρομοίως και οι αποτελούντες τον κατώτερον Κλήρον λαμβάνουσιν ειδικήν χειροθεσίαν υπό του οικείου Επισκόπου.", http://analogion.net/forum/viewtopic.php?f=25&t=154 (Μητρ. πρώην Πατρών Νικόδημος)

Όχι μόνον αυτό, αλλά και στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 10ης Μαρτίου 1886, με τίτλο "Ότι και οι ψάλται εισί κληρικοί υπάγονται υπό τον οικείον Επίσκοπον" βλέπουμε,

Εικόνα

...και ούτοι [οι ψάλται] εκ των του κλήρου θεωρούνται.

Αυτό είναι ξεκάθαρο. Η διακονία στην εκκλησία απαιτεί εκκλησιαστικό φρόνημα, με ταπείνωση και υπακοή.

Και όπως είπε ένας φίλος: "Πιστεύω ότι ως ψάλτες θα πρέπει νυχθημερόν να ευχαριστούμε τον Θεό που μας αξιώνει αυτής της τιμής μαζί με τους αγγέλους να ψάλλουμε."

Βέβαια οι Ιερείς πρέπει να τηρούν το Τυπικόν της Εκκλησίας βάσει των εγκυκλίων των Ιερών Συνόδων, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Εμείς ευχόμαστε και προσευχόμαστε να'ναι οι κληρικοί φιλακόλουθοι και φιλομόναχοι. Όταν συμβαίνουν αυτά τα δύο, η Εκκλησία λάμπει, αλλιώς όταν κάποιο από τα δύο δεν ισχύει... δυστυχώς έχουμε εκκοσμίκευση.

Χριστός ανέστη,
Παναγιώτης.
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Άβαταρ μέλους
Αναγνώστης
Τακτικός
Δημοσιεύσεις: 20
Εγγραφή: 29 Μαρ 2008, 18:52

Re: Απολυτίκια Λειτουργίας

Δημοσίευση από Αναγνώστης » 10 Μάιος 2008, 08:51

dkalpakidis έγραψε:Σε πολλούς ναούς παρατηρείται το φαινόμενο (ΜΑΣΤΙΓΑ) να ψάλλονται παραπάνω απολυτίκια μετά την είσοδο του Ευαγγελίου πέραν από τα του Τυπικού προβλεπόμενα.
Αυτη τη Κυριακή των Μυροφόρων το Τ.Μ.Ε. λέει ότι στη Λειτουργία ψάλλονται μόνο τα γ' της Κυριακής τών Μυροφόρων. Αλλά τα Δίπτυχα 2008 και η Τυπική Διάταξις 2008 Απ. Παπαχρήστου (όχι όμως το Μικρόν Τυπικόν 2008), έχουν υποσημείωση για να πούμε "ει δόξει τω προεστώτι" και το απολυτίκιο του Αγίου Νικοδήμου.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Αναγνώστης την 10 Μάιος 2008, 09:10, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Δημήτριος
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: 13 Μαρ 2008, 21:24

Re: Απολυτίκια Λειτουργίας

Δημοσίευση από Δημήτριος » 10 Μάιος 2008, 14:37

panayiotis έγραψε:Το να προσθέτουμε΄εγώ δεν το βρίσκω κακό (δεν το προωθώ πάντως). Κακό είναι να προσθέτουμε 1 και να αφαιρούμε 1,2,3,... διότι αυτό δηλώνει εκκοσμίκευση.
Δεν είναι μαθηματικά. Απλά να ακολουθούμε το τυπικό.
Δημήτρης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Τυπικόν θείας Λειτουργίας”