Σελίδα 1 από 1

Ακολουθία του Μνημοσύνου: Καθόμαστε στο Μνημόσυνο ;

Δημοσιεύτηκε: 01 Απρ 2008, 06:10
από Παναγιώτης
Με αφορμή μια συζήτηση ενός φίλου μου ότι στην ενορία του ο νέος (στον ναό) ιερεύς σπαταλούσε "ώρες" κηρύγματος για να πείσει τους ενορίτες του να μην κάθονται όταν τελείται το μνημόσυνο, θα καταθέσω ότι στο χωριό μου, μικρός, όταν ήταν να τελεσθεί το Μνημόσυνο (ο δίσκος ήταν τοποθετημένος σε ευτρεπισμένο τραπέζι στο κέντρο του Ναού κάτω από τον μέγα πολυέλεο, και οι συγγενείς ήσαν δίπλα αντικρύζοντες το Ιερό), όλοι οι ενορίτες -οι άντρες από τα δεξιά, και οι γυναίκες από τα αριστερά- άφηναν τα στασίδια τους και μαζευόντουσαν σαν σε σχήμα "υ" γύρω από τον τελούντα το μνημόσυνο (στραμένον προς τα κόλλυβα και το Ιερό) ιερέα.

Στο μνημόσυνο προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής του(ης) κεκοιμημένου(ης) δούλου(ης) του Θεού. Δεν είναι ώρα ξεκούρασης και καθισιού και αναπαύσεως, αλλά ώρα θερμής προσευχής.

Η Ορθοδοξία έχει κούραση και ταλαιπωρία.

Re: Ακολουθία του Μνημοσύνου: Καθόμαστε στο Μνημόσυνο ;

Δημοσιεύτηκε: 09 Απρ 2008, 13:57
από Miltiadis Pappas
Βεβαίως και θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι στο μνημόσυνο, αλλά προκύπτει ένα θέμα με το μέγεθος των ενοριών, των αγνώστων πολλών ανθρώπων που συνευρίσκονται για να προσευχηθούν και που κατά τη γνώμη μου οφείλεται στη ραθυμία των ιερέων που δεν τολμούν να φέρουν σε κοινωνία τα μέλη των ενοριών. Αν και είναι μείζον το θέμα θα ήθελα με αφορμή τα προγεγραμμένα, να αναφερθώ στην τέλεση των μνημοσύνων που λόγω της δουλοπρέπειας των ιερέων προς τους συγγενείς των νεκρών, τελούν τα μνημόσυνα κατά παράβαση την Κυριακή, ημέρα καθ' όλα αναστάσιμη. Και επειδή το ένα κακό φέρει το άλλο, θα πρέπει αντί κοινωνικού να ψαλλεί ο άμωμος, το κοινωνικό (συντομότερο), τα ευλογητάρια, οι ευχές και τέλος να γίνει μία απόλυση, αφού δεν τίθεται νέο "Ευλογητός". Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να διορθωθεί.

Re: Ακολουθία του Μνημοσύνου: Καθόμαστε στο Μνημόσυνο ;

Δημοσιεύτηκε: 09 Απρ 2008, 15:41
από Panagiotis
Aυτά που λες Μιλτιάδη είναι πολύ σωστά.
Που να δεις τι συμβαίνει στα κοιμητήρια (έχω υπηρετήσει στο παρελθόν σε ναό κοιμητηρίου! Το ρεκόρ μου ήταν 22 μνημόσυνα την Κυριακή των Βαΐων!) :(

Re: Ακολουθία του Μνημοσύνου: Καθόμαστε στο Μνημόσυνο ;

Δημοσιεύτηκε: 10 Απρ 2008, 09:49
από Παναγιώτης
Άνοιξα καινούργιο θέμα με τίτλο: Τέλεση Μνημοσύνων τις Κυριακές.