Ζω' β' ήχου

Θεωρία και Πράξη του β' ήχου.
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 901
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Ζω' β' ήχου

Δημοσίευση από Παναγιώτης »

Ο Ζω' του β' ήχου είναι φυσικός ή ολίγον τι μειωμένος (με ύφεση;)

Εικόνα
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Άβαταρ μέλους
nikosthe
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: 10 Απρ 2008, 23:04

Απ: Ζω' β' ήχου

Δημοσίευση από nikosthe »

Αγαπητέ Παναγιώτη παρακολουθώ από καιρό το forum σου και τα ενδιαφέροντα θέματά του, απλώς η ενασχόλησή μου με το Ψαλτολόγιο, το έτερο ψαλτικό φόρουμ, δεν μου επέτρεπε να συμμετέχω και σ' αυτό. Τώρα που δεν είμαι συντονιστής όμως και δεν ασχολούμαι τόσο, βρήκα ευκαιρία να γράψω κι εδώ. Στα περισσότερα δε θέματα (π.χ. περί ρυθμού, κλίμακας που θα πρέπει να χρησιμοποιείται κλπ.) διαπιστώνω ότι έχουμε σύμπτωση απόψεων.

Στο θέμα που θίγεις: όντως ακούμε τον ΖΩ χαμηλωμένο από κάποιους ψάλτες. Από τους σύγχρονους, εγώ το έχω προσέξει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, στον Κετσετζή και στο Γρηγόρη τον Νταραβάνογλου. Ο Στανίτσας στη γνωστή του συνέντευξη το κατέκρινε αυτό. Είπε όμως ότι ο ΖΩ είναι "στη θέση του", όπως δηλ. και στη διατονική κλίμακα. Άρα όχι παραπάνω, όπως το έχει ο Καράς (ΖΩ-ΝΗ=6) αλλά κανονικά, όπως το έχει η Πατριαρχική Επιτροπή (ΖΩ-ΝΗ=8). Ο τρόπος αυτός εκτέλεσης όμως κάτι φανερώνει. Εγώ πιστεύω ότι πρόκειται περί του ΖΩ των ομοίων διφωνιών του Χρυσάνθου. Αν δηλ. επαναλάβεις τα διαστήματα βου-δι=8-12 προς τα πάνω, τότε δι-κε=8 (όπως το ξέρουμε) αλλά κε-ζω=12 (και όχι 14), άρα θεωρητικώς ο ΖΩ δεν είναι στη θέση του, αλλά 2 μόρια κάτω. Δεν θεωρώ λοιπόν ότι ο τρόπος αυτός εκτέλεσης δεν έχει κανένα έρεισμα. Υπερβολική αλλοίωση άλλωστε των άκρων ενός χρωματικού τετραχόρδου συνηθίζεται και στην εξωτερική μουσική. Προσωπικά πιστεύω ότι η εκτέλεση με όμοιες διφωνίες είναι πιο χρήσιμη στο κάτω τετράχορδο, σε φράσεις που κατεβαίνει ο β' ήχος στο νη όχι με τριφωνία από το γα (δηλ. πλαγιάζοντας) αλλά με διφωνίες από το δι (π.χ. στο δύναμις το "συνειθισμένον" ή στη φράση "την πέτραν της ζωής" από το "Ειπάτωσαν Ιουδαίοι"). Εκεί, με την εφαρμογή των ομοίων διφωνιών, ο ΝΗ δεν είναι στη διατονική του θέση, αλλά ελαφρώς υψωμένος, όπως λέει κι ο Χρύσανθος στο θεωρητικό του. Έγραψα και στο Ψαλτολόγιο ότι μου είπε κάποιος ότι ο Στανίτσας έλεγε για τις θέσεις αυτές να μη χαμηλώνει ο ψάλτης υπερβολικά τη φωνή. Έστω και εν αγνοία του δηλαδή, ο άρχων αναφερόταν στις όμοιες διφωνίες του Χρυσάνθου! (δεν έχω επιβεβαιώσει όμως ακόμα την ορθότητα της πληροφορίας, αν δηλ. προέρχεται όντως από το Στανίτσα η συμβουλή αυτή). Αναφέρθηκα εκτενώς στο θέμα στην εισήγησή μου στο Δ΄συνέδριο του ΙΒΜ, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nikosthe την 02 Μάιος 2010, 01:05, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 901
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Απ: Ζω' β' ήχου

Δημοσίευση από Παναγιώτης »

Αγαπητέ Νίκο σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και ανάλυση. Όντως και εγώ άκουγα διάφορους ψάλτες που τον ψέλνουν χαμηλωμένο τον Ζω', και για αυτό είχα θέσει την ερώτηση.

Χριστός ανέστη,
Παναγιώτης
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Άβαταρ μέλους
nikosthe
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: 10 Απρ 2008, 23:04

Απ: Ζω' β' ήχου

Δημοσίευση από nikosthe »

Επιβεβαίωσα την πληροφορία σχετικά με το "μη ζόρισμα" της φωνής, όταν εγγίζει το κάτω ΝΗ στο β' ήχο. Όντως προέρχεται από το Στανίτσα, κατά τη μαρτυρία του κ. Παϊβανά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ήχος β'”