nikosthe έγραψε:π. Νικόλαε, έχω να κάνω κι εγώ κάποιες παρατηρήσεις στο θέμα αυτό και στη σχέση των ήχων με τους της αρχαίας ελληνικής μουσική. Θα το κάνω εν καιρώ, κι αφού μελετήσω προσεχτικότερα κάποια πράγματα. Εν πρώτοις θεωρώ πολύ σημαντική την παρατήρησή σας ότι οι όροι πρώτος, δεύτερος κλπ. σήμαιναν καταρχήν κάποια σειρά και όχι αυτό που εννοούμε εμείς σήμερα.
Έτσι προκύπτει από την μελέτη του Αγιοπολίτη, αλλά νομίζω αναφέρεται κι αλλού.
Εάν επομένως λ.χ. ο Τάφος σου Σωτήρ ψάλλεται με βάση τον πρώτο κατά σειρά φθόγγο από τη βάση, χαρακτηρίζεται ως πρώτος ήχος, ανεξαρτήτως των διαστημάτων που χρησιμοποιεί. Καλά τα λέω;
Να σας πω. Αν κατάλαβα καλά, όταν λέτε "βάση" εννοείτε αυτό που σε νεώτερα (με την διευρυμένη έννοια) θεωρητικά ονομάζεται "βάση παραγωγής των ήχων"; Νομίζω ότι αυτή η έννοια θεωρητικοποιήθηκε αρκετά σε νεώτερα χρόνια, θέλοντας να θεραπεύσει την ανάγκη συνδυασμού των έννοιών ήχος-κλίμακα-βάση. Προέκυψε, δηλαδή, από την "κλιμακοποίηση" της μουσικής μας, μετά τα μέσα του 17ου αι. πρακτικά, μετά δε το 1814 και θεωρητικά. Δεν νομίζω ότι είχε τόση δὐναμη ως έννοια παλαιότερα, ούτε ξέρω κάτι που να την στηρίζει από πλευράς θεωρητικής, στο παλαιό σύστημα πάντα. Ίσως να υπάρχει και κάποια αναφορά (δεν το θυμάμαι αυτή την στιγμή, για να είμαι ειλικρινής), αλλά όχι εμμονή, τουλάχιστον στην πράξη. Στο νέο σύστημα, που δουλεύει περισσότερο με την έννοια "κλίμακα", παρά με τη έννοια "ήχος", υπάρχει η ανάγκη προσδιορισμού κάποιας βάσης για κάθε ήχο με συγκεκριμένη τονικότητα. Παλαιότερα δεν υπήρχε. Διαβάζοντας τον Τροχό π.χ. στις προθεωρίες, δεν σου λέει κάποιος από πού θα αρχίσεις, αλλά το τί θα βρείς πρίν ή μετά. Αυτό το σημείο νομίζω το παρεξήγησε κι ο Ψάχος, θεωρώντας ως βάση τον πλ. δ'. Αυτό που ο πλάγιος δ' σίγουρα έχει, είναι ότι βρίσκεται στο μεθώριο παραλλαγής και διπλοπαραλλαγής. Έχει την χαμηλότερη βάση ήχου που παραλλαγή και ιδέα ταυτίζονται. Κάτω από τον πλ δ', άλλη είναι η παραλλαγή άλλη η ιδέα. Ο βαρύς της παπαδικής είναι η χαρακτηριστικότερη περίπτωση. Βαρύς ως υποκείμενος του πλ δ' κατά Τροχόν, δεύτερος κατά την ιδέα του. Για αυτό ενίοτε λογίζεται περισσότερο ως μέσος του α' παρά ως πλάγιος ήχος. Πλάγιος του τρίτου και στην παραλλαγή και στην ιδέα είναι ο στιχηραρικός βαρύς (κάτι γράφει και ο Χρύσανθος νομίζω). Συμπερασματικά, μπορούμε μάλλον να εννοήσουμε τον πλ δ' ως "βάση" των ήχων, με την έννοια ότι πρακτικά όλοι οι άλλοι ήχοι υπέρκεινται αυτού, αλλά όχι τόσο ως "βάση παραγωγής" των ήχων.
Η κλιμακοποίηση της μουσικής μας και η κατανόηση της βάσης των ήχων ως "φθόγγος" (=συγκεκριμένη τονικότητα) παρά ως σχετική θέση στον Τροχό (άρα και με σχετική τονικότητα), οδήγησε στο νέο σύστημα σε κάποια παράδοξα, που πολλούς ψάλτες προβληματίζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα (για να μείνουμε και εντός θέματος) είναι το γεγονός ότι στο νέο σύστημα ως βάση του β' στηχραρικού θεωρείται ο Δι, ενώ ως βάση του πλαγίου του ο Πα, κάτι που δεν ικανοποιεί θεωρητικά τις αρχές του Τροχού. Έτσι οδηγήθηκε και ο Ρεδαιστηνός στις αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις του για την βάση του β' (άραγε, η σύνδεση που κάνει με το "Τον τάφον σου Σωτήρ" και την θεωρία του, δεν μας λέει ότι αυτός το έλεγε και το είχε ακούσει ως β;). Παλαιότερα δεν υπήρχε τέτοιο θέμα.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν, βέβαια, ότι η έννοια κλίμακα είναι παντελώς άγνωστη και παλαιότερα. Φαίνεται να λειτουργεί ως υπόβαθρο στο διάτονο η δις διαπασών. Αυτό αποδεικνύεται και από τις διπλές μαρτυρίες κάτω από τον Ζω, τις μαρτυρίες δηλαδή του κατ' εξοχήν τόπου της διπλοπαραλλαγής (Νη έως κάτω Δι). Στους δε χρωματικούς ήχους, για τον μέν β' και τον πλ. β' μιλάμε για γενικώς φθορική κατάσταση με πορεία σε διφωνίες με όχι στενά προσδιορισμένα διαστήματα, για τον δε νενανώ μιλάμε για μικτή πορεία, εντονότερα φθορική από τον β' και πλ. β' κάτω από την βάση και διατονικό άνωθεν αυτής. Θα λέγαμε, ότι ο νενανώ είναι ένα "δέσιμο" σκληρότερων χρωματικών διαστημάτων προς τα κάτω και μια "πόρτα" των χρωματικών ήχων προς το διάτονο προς τα πάνω (με αυτη την λογική προκύπτουν και οι καθ' όλα ισοδύναμες εναλλάξ τοποθετούμενες μαρτυρίες του β' και του νανανώ). Παρ' όλα αυτά, η ευκολία εναλλαγής των ήχων στα παλαιά μέλη χωρίς φθορά, η αντικατάσταση μαρτυριών με άλλες ή οι διπλές μαρτυρίες στα κείμενα της παλαιάς με καμμία ένδειξη στις εξηγήσεις και άλλα τέτοια φαινόμενα, φανερώνουν μια πολύ πλασματική κατάσταση και όχι προσκόλληση σε κάποιες κλίμακες.
Σε τέτοιου είδους παρεξηγήσεις και παρερμηνείες μάλλον συνέβαλε και η ερμηνεία που δίδεται ενίοτε και στις αρκτικές μαρτυρίες. Λέγεται από πολλούς ότι οι μαρτυρίες δείχνουν ανάβαση από την βάση παραγωγής των ήχων. Όπως είχα δείξει κι
εδώ, όμως, οι αρκτικές μαρτυρίες δεν είναι τίποτε άλλο από συντομογραφίες των απηχημάτων, και μάλιστα του τελευταίου τμήματος το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούσε ως επήχημα (π.χ. ο νενανώ είναι επήχημα του πλ. β' ενώ ο νανα του πλ. δ'). Έτσι, αυτό που λέγεται σήμερα ότι όταν π.χ. βλέπεις αρκτική μαρτυρία του α' ήχου με μια οξεία μόνο, τότε σημαίνει ότι ανεβαίνεις μια φωνή από την βάση παραγωγής (από τον Νη στον Πα), ενώ αν προστεθεί και η υψηλή ανεβαίνεις άλλες τέσσερεις (και πάς στον Κε), είναι προφανέστατα λάθος. Έτσι και για τον β΄ ήχο λέγεται εσφαλμένα ότι η δίφωνη σημαίνει ανέβασμα 2 φωνών από την βάση παραγωγής, τον Νη. Για ληθεί και αυτή η παρεξήγηση ανεβάζω σε συνημμένο την κλασσική λίστα των απηχημάτων από Παπαδική των μέσων του 18ου αι., κυκλώνοντας την συντομογραφία ενός εκάστου των απηχημάτων.
Απηχήματα 1.gif
Απηχήματα 2.gif
Για να επανέλθω, μετά από αυτήν την μακροσκελή εισαγωγή, στο θέμα του προλόγου "Τον τάφον σου Σωτήρ", δεν νομίζω ότι το φαινόμενο αυτό ερμηνεύεται με τυχηματική εφαρμογή διαστημάτων, με την προϋπόθεση να ανεβούμε μια φωνή απο κάποια "βάση". Δεν ξέρω βέβαια, αν κατάλαβα καλά το σκεπτικό σας και μη με παρεξηγείτε. Δεν θέλω να κάνω τον δάσκαλο. Το όλο θέμα έχει να κάνει με την επενέργεια φθοράς. Μιλάμε, δηλαδή, για κανονική εισαγωγή στον α' ήχο, από τον οποίο πάντα περιμένουμε συγκεκριμένη ιδέα, και όχι κάτι τυχαίο. Υπάρχει, δηλαδή, διαστηματικό υπόβαθρο στο μυαλό μας ως ιδέα=ποιότητα=αισθητική του κάθε ήχου. Τώρα, το μέλος αλλάζει σε β' σαφώς και όχι τυχαία, με την επενέργεια φθοράς. Αυτό που προσπάθησα, απλά, να κάνω στα άρθρα που έχω αναρτήσει στο προσωπικό μου blog, είναι να αποδείξω ότι ένα μέλος εισέρχεται σε "κατάσταση" φθοράς και χωρίς σημάδι φθοράς, αναλόγως με το πόσο και πώς σχετίζονται οι ήχοι μεταξύ τους, ώστε να επιτρέπουν τέτοιες εναλλαγές, και ότι καταλητικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι θέσεις και όχι οι κλίμακες.
Θα ήθελα όμως κάτι ακόμα πιο βασικό για ν' αρχίσουμε να μελετάμε πιο καλά: τον Αγιοπολίτη σε pdf! Χωρίς αυτό δε γίνεται τίποτα...
Και γαρ επί τω ρήμματί σου χαλάσω το δίκτυον...

Κάτι θα προσπαθήσω να κάνω, γιατί δεν το έχω σκαναρισμένο. Είναι βέβαια έκδοση 30ετίας (από τον J. Raasted στην Κοπεγχάγη το 1983) και μάλλον εμπίπτει σε πνευματικά δικαιώματα. Πάντως, δεν νομίζω να μας πάρουν και χαμπάρι αν το ανεβάσω. Είδομεν...

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.