Πότε λέμε "Εις πολλά έτη Δέσποτα" στην Θεία Λειτουργία;

Τυπικόν της θείας Λειτουργίας
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Αναγνώστης
Τακτικός
Δημοσιεύσεις: 20
Εγγραφή: 29 Μαρ 2008, 18:52

Πότε λέμε "Εις πολλά έτη Δέσποτα" στην Θεία Λειτουργία;

Δημοσίευση από Αναγνώστης » 29 Μαρ 2008, 18:58

Χαίρετε και συγχαρητήρια για την ωραία σας κοινότητα. Παρακαλώ μπορεί κάποιος να μου απαντήσει πότε λέμε "Εις πολλά έτη Δέσποτα" στην Θεία Λειτουργία; (και στις άλλες ακολουθίες, αλλά μάλλον θα πρέπει να βάλω τις ερωτήσεις στις άλλες ενότητες).

ευχαριστώ
Κώστας
Αναγνώστης.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Αναγνώστης την 29 Μαρ 2008, 19:01, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 907
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Re: Πότε λέμε "Εις πολλά έτη Δέσποτα" στην Θεία Λειτουργία;

Δημοσίευση από Παναγιώτης » 31 Μαρ 2008, 01:08

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος είχε εκδώσει το 2000 το Τάξις του Μεγάλου και Πανηγυρικού Εσπερινού και του Όρθρου των Κυριακών, χοροστατούντος Αρχιερέως και της Θείας Λειτουργίας των Κυριακών, ιερουργούντος Αρχιερέως.

Εκεί τα αναφέρει αναλυτικά (επίσης δείτε και το Αρχιερατικόν της Αποστ. Διακονίας):
  • Στα Ειρηνικά στην αρχή της Λειτουργίας, όταν λέει ο ιερεύς την δέησιν υπέρ του Αρχιεπισκόπου, και ευλογεί ο Αρχιερεύς τον λαόν, τότε λέγεται από τον δεξιό χορό το "Εις πολλά έτη, Δέσποτα" χύμα.
  • Στην Μικρά Είσοδο όταν λέει ο Αρχιερεύς το Δεύτε προσκυνήσωμεν, και ευλογεί συνάμα, τότε λέγεται από τον δεξιό χορό το "Εις πολλά έτη, Δέσποτα" σύντομον σε ήχο β' και απαλά.
  • Στον Τρισάγιο Ύμνο όταν λέει ο Αρχιερεύς Κύριε, Κύριε, επίβλεψον εξ ουρανού... και στο τέλος ευλογεί τον λαόν, τότε λέγεται από τον δεξιό χορό το "Εις πολλά έτη, Δέσποτα" συντομότερα. Μετά το δεύτερο Κύριε, Κύριε, επίβλεψον εξ ουρανού... υπό του Αρχιερέως, όταν ευλογεί τον λαόν, τότε λέγεται από τον αριστερό χορό το "Εις πολλά έτη, Δέσποτα", και μετά το τρίτο Κύριε, Κύριε, επίβλεψον εξ ουρανού... λέγεται πάλι από τον δεξιό χορό.
  • [Μετά το Κύριε σώσον τους ευσεβείς και το Και επάκουσον ημών, ακολουθεί η Φήμη του Αρχιερέως].
  • Στο Ευαγγέλιον, Σοφία. Ορθοί... όταν εκφωνεί ο Αρχιερεύς Ειρήνη πάσι, τότε λέγεται από τον δεξιό χορό το "Εις πολλά έτη, Δέσποτα" χύμα.
  • Μετά την ανάγνωσιν του Ευαγγελίου, ο δεξιός χορός λέει χύμα το Δόξα Σοι, Κύριε, δόξα Σοι, και αργά και μετά μέλους το "Εις πολλά έτη, Δέσποτα" (με κλιτόν).
  • Μετά την Μεγάλην Είσοδον (και μετά το Ταις Αγγελικαίς, αλλά προ των Πληρωτικών), ευλογεί ο Αρχιερεύς τον λαόν με το τρικήριον, και ο δεξιός χορός λέγει το "Εις πολλά έτη, Δέσποτα" χύμα.
  • Μετά την εκφώνησιν Και δός ημίν εν ενί στόματι και μιά καρδία..., και το Αμήν υπό του χορού, ο Αρχιερεύς ευλογών τον λαόν λέγει Και έσται τα ελέη του μεγάλου Θεού...[Αρχιερατικόν]. Τότε λέγεται χύμα υπό του δεξιού χορού το "Εις πολλά έτη, Δέσποτα".
  • [Μετά το Πάτερ ημών στο Ειρήνη πάσι, λέγεται Και τω πνεύματί σου, όχι το "Εις πολλά έτη, Δέσποτα"].
  • [Στην Απόλυση, όταν ο Αρχιερεύς κρατών το τρικήριον απαγγέλει το Ο αναστάς εκ νεκρών..., και άρχεται ευλογών τον λαόν, ο δεξιός Χορός ψάλλει πανηγυρικώς το Τον Δεσπότην και Αρχιερέα ημών...]
φιλικά,
Παναγιώτης.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Παναγιώτης την 31 Μαρ 2008, 01:13, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Άβαταρ μέλους
Xristos Tsakirogloy
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 53
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 21:01

Re: Πότε λέμε "Εις πολλά έτη Δέσποτα" στην Θεία Λειτουργία;

Δημοσίευση από Xristos Tsakirogloy » 31 Μαρ 2008, 13:20

Στον Πατριαρχικό Ναό σήμερα, επικρατεί η τάξη που αναφέρει το βιβλίο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου; Λόγω του ότι έχω κάποιες (ατεκμηρίωτες δυστυχώς) επιφυλάξεις, η εμπειρία του κ. Παππά θα μας ήταν χρήσιμη και διαφωτιστική στο θέμα αυτό. Υπάρχει κάποια παλαιότερη μαρτυρία πέραν του "Αρχιερατικού" της Αποστολικής Διακονίας;
Τσακίρογλου Χρήστος
Άβαταρ μέλους
ΓΙΑΝΝΗΣ-
Νέος
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 03 Απρ 2008, 23:02

Re: Πότε λέμε "Εις πολλά έτη Δέσποτα" στην Θεία Λειτουργία;

Δημοσίευση από ΓΙΑΝΝΗΣ- » 03 Απρ 2008, 23:39

Θα μου επιτρέψετε να συμφωνίσω με τον κ.Τσακίρογλου. Πέρσι ο Μακαριστός κυρός Χριστόδουλος είχε εκδόσει μια εγκύκλιο όπου αναφερώταν: α) στο "Kύριε, Κύριε επίβλεψον ...." να λέμε αντί του "Εις πολλά έτη..." "Κύριε, ελέησον" καθώς και στην εισόδευση του Ευαγγελίου μετά την Απαγγελία υπό του Διακόνου πρώτα χύμα από τον αριστερό χορό "εις πολλά έτη Δέσποτα" και εν συνεχεία αργός και εμμελός "Δόξα σοι Κύριε, δόξα σοι". Και νομίζω ότι πρώτα τιμούμε τον Μεγάλο Αρχιερέα Χριστό και έπειτα τους Αρχιερείς του.

Ευχαριστώ μετα σεβασμού
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 907
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Re: Πότε λέμε "Εις πολλά έτη Δέσποτα" στην Θεία Λειτουργία;

Δημοσίευση από Παναγιώτης » 09 Απρ 2008, 18:21

(το μήνυμα αυτό μου εστάλη στις 6/4 από τον κ. Παππά, και το δημοσιεύω με την άδειά του, αυτούσιο, λόγω τεχνικών δυσκολιών)

Αγαπητέ κ. Παπαδημητρίου, κάποια οικογενειακά ζητήματα με ανάγκασαν να μείνω μακριά από το φόρουμ, ελπίζω τώρα να επανέλθω χωρίς διακοπές.
Δεν γνωρίζω το βιβλίο του μακαριστού, αλλά γνωρίζω από ακολουθίες που ο ίδιος ιερουργούσε ότι γινόταν κατάχρηση στο θέμα του "Εις πολλά" όπως γίνεται σχεδόν πανελλαδικά.

Όσο αφορά τη θ. λειτουργία ειδικότερα, αυτό που μπορώ να σας μεταφέρω είναι αυτό που γίνεται στον πατριαρχικό ναό. Κατ' αρχήν όποτε γίνεται μνεία του ονόματος του αρχιεπισκόπου (και όχι του πατρός ημών και αρχιεπισκόπου), ακόμη και την ώρα που ευλογεί, ψάλλεται το "Κύριε ελέησον" χύμα και ποτέ το "εις πολλά". Επίσης δεν ψάλλεται στο "Κύριε επίβλεψον", αντ' αυτού ψάλλεται το ΄"Κύριε ελέησον" και την τρίτη φορά το "Αμήν". Δεν ψάλλεται ούτε και στα δίπτυχα (είτε χοροστασία, είτε σε λειτουργία).
Ψάλλεται λοιπόν από τις δυο συνολικά φορές στη θ. λειτουργία πρώτα μετά την ανάγνωση του ευαγγελίου σύντομα με αργό το "Δόξα Σοι Κύριε δόξα Σοι" εάν είναι χοροστασία και αντίστροφα εάν είναι πατριαρχική λειτουργία. Το δεύτερο είναι μετά το τέλος του χερουβικού ύμνου, όταν ευλογεί ο πατριάρχης με το σταυρό. Ποτέ άλλοτε.
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Απάντηση

Επιστροφή στο “Τυπικόν θείας Λειτουργίας”