Πότε φοράει καλυμαύχι ο ιερέας στην Θεία Λειτουργία;

Τυπικόν της θείας Λειτουργίας
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 907
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Πότε φοράει καλυμαύχι ο ιερέας στην Θεία Λειτουργία;

Δημοσίευση από Παναγιώτης » 11 Απρ 2008, 06:51

(μὲ ἀφορμὴ τὸ μήνυμα τοῦ κ. Παππᾶ, http://analogion.net/forum/viewtopic.php?p=409#p409 , θέτω τὴν συγκεκριμένη ἐρώτηση ἐδώ)

Στὸ περιοδικὸ τὸ Ψαλτῆρι, http://psaltiri.blogspot.com/2007_06_01_archive.html , ὑπάρχει σχετικὸ ἄρθρο τοῦ γ. Δοσιθέου:

"...Στην Ελλάδα τώρα πια είτε προσκύνησις αγίων εικόνων γίνεται είτε ευαγγέλιο λέγεται, είτε η αρτοκλασία ευλογείται, οι αρχιερείς μας φέρουν το επανωκαλύμαυχο δεμένο με το “λαστιχάκι” στο καλυμαύχι. Αγνοούν πότε πρέπει να το βγάλουν και να το ρίξουν στον ώμο και πότε όχι. Αγνοούν πότε πρέπει να φορούν μόνον καλυμαύχι και πότε όχι. Έχουν τα πάντα ισοπεδωθή. Ενώ στην Πόλι και ο Πατριάρχης και οι αρχιερείς και οι λοιποί άγαμοι κληρικοί γνωρίζουν ότι το επανωκαλύμαυχο βγαίνει στην προσκήνυσι των εικόνων, όταν ψάλλεται η “Τιμιωτέρα” όταν αναγιγνώσκωνται Απόστολος και Ευαγγέλιο κλπ. Γνωρίζουν ότι ασκεπείς παντελώς μένουν στο “Ευλογημένη η Βασιλεία” της Θ. Λειτουργίας, στην Μεγάλη Είσοδο στην μεταβολή των Τιμίων Δώρων και το “Αξιον Εστίν”, στο “Μετά φόβου Θεού” μέχρι του “πάντοτε νύν και αεί…” κλπ.

Και ταύτα πάντα εις χοροστασίαν από του επισκοπικού θρόνου…
"

Ὅποιος μπορεῖ νὰ κάνει μιὰ πλήρη ἀνάλυση πότε φοράει τὸ καλυμαύχι ὁ ἱερέας (καὶ τὸ επανωκαλύμαυχο γιὰ τοὺς ιερομονάχους και αρχιερείς) καὶ πότε ὄχι στὴν Θεία Λειτουργία, θά 'ταν πολὺ χρήσιμο γιὰ τὴν εὐταξία στὴν ἐκκλησία.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Παναγιώτης την 11 Απρ 2008, 06:53, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Απάντηση

Επιστροφή στο “Τυπικόν θείας Λειτουργίας”