Πρωτοψάλτης, Δομέστικοι, Πριμικήριοι, ....Λαμπαδάριοι

Περί της ιστορίας της εκκλησιαστικής μουσικής.
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 901
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Πρωτοψάλτης, Δομέστικοι, Πριμικήριοι, ....Λαμπαδάριοι

Δημοσίευση από Παναγιώτης »

Ο τίτλος του Πρωτοψάλτου, του Δομεστίκου, του Πριμικηρίου και του Λαμπαδαρίου είναι οφφίκια.

Στο Ευχολόγιον το Μέγα υπάρχει η ερμηνεία των Οφφικίων της Αγίας και Μεγάλης Εκκλησίας «αύτη εστίν η διάταξις της Αγίας του Θεού Εκκλησίας, ήν περ ενομοθέτησαν οι αγιώτατοι Πατριάρχαι, και Οικουμενικοί Πατέρες παρά των αγίων Συνόδων, και ανέθηκαν αυτήν τη Εκκλησία, του ποιείν ούτω», η οποία όμως ερμηνεία παραπέμπει σε διαφορετικές εποχές και όχι στην σημερινή ερμηνεία:

Ο Πρωτοψάλτης ίσταται μέσον της Εκκλησίας, και άρχεται της ψαλμωδίας, και μετά τούτου οι Δομέστικοι, και οι Πριμικήριοι.

Οι δύο Δομέστικοι ίστανται εν τοις δύο Χοροίς, και ψάλλουσι μετά του Πρωτοψάλτου.

Οι δύο Πριμικήριοι ίστανται και αυτοί επάνω των Υποδιακόνων, και ψάλλουσι μετά του Πρωτοψάλτου.

Τέλος,

Οι Λαμπαδάριοι, ίνα καθαρίζωσι τας λαμπάδας εις την Εκκλησίαν.

Εικόνα

Κατά την σημερινή εποχή ισχύουν όσα εξηγεί ικανώς ο πρωτοπρ. Σεραφείμ Φαράσογλου http://www.cmkon.org/Psal_Texni.htm :

«Οι πατριαρχικοί χοροί με τους ψάλτες τους, ήταν οι προβολείς του μεγαλείου της Ορθοδοξίας και οι vικηφόροι σκυταλοδρόμοι της παρακαταθήκης της μουσικής εκκλησιαστικής παράδοσης.

Οι πατpιαpχικοί αυτοί χοροί αποτελούνται από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη, τον Άρχοντα Λαμπαδάριο και τους δύο Δομέστικους με τους Κανονάρχες τους. Η χοροστασία τους στα αναλόγια γίνεται με ειδική τελετουργική. Είναι μελετημένοι και πολύ παρασκευασμένοι. Ποτέ δεν κάμνουν χρήση του κειμένου στην εκτέλεση των οποιονδήποτε τροπαρίων, Πολυελέων, Ιδιομέλων, Χερουβικών κ.λ.π.

Οι Κανονάρχες κανοναρχούν γυρίζοντας τα νώτα στο αναλόγιο με το βιβλίο στα χέρια και το πρόσωπο στραμμένο προς τον ψάλτη «ενώπιος ενωπίω».

Ο Πρωτοψάλτης ψάλλει κατά την παράδοση του Πατριαρχείου. Ό,τι δηλαδή παρέλαβε από τους προκατόχους του, οι οποίοι και αυτοί παρέλαβαν από τους προκατόχους τους, και έτσι τηρείται διαδοχικά μια κλασσική ψαλμωδία, την οποία ονομάζουμε «Παράδοση της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας».

Σ' αυτή την «Παράδοση» είναι πολύ αυστηροί και φανατικοί, ο Πρωτοψάλτης και ο Λαμπαδάριος και προσπαθούν να τη μεταδώσουν στους νεοερχόμενους βοηθούς ή Κανονάρχες. Αλλά και αυτοί οι πατριάρχες και οι Αρχιερείς και όλοι οι κληρικοί της Αυλής του Πατριαρχείου γνωρίζουν καλά τη σημασία αυτή της παράδοσης και είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί. Η δε Παράδοση αυτή, το ύφος το Πατριαρχικό είναι απλό, απέριττο, μυστικοπαθές και άγραφο.

Ο βαθμός του Β' Δομέστικου είναι η πρώτη βαθμίδα, το πρώτο σκαλί των Πατριαρχικών χορών, που θα εξελιχτεί αργότερα διαδοχικά με την προαγωγή σε Α' Δομέστικο, Λαμπαδάριo και Πρωτοψάλτη. »
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως

Επιστροφή στο “Ιστορικά θέματα”