Δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός

Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 901
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός

Δημοσίευση από Παναγιώτης »

Παρατηρείται σε παλαιά κλασσικά μουσικά βιβλία ότι δεν υπάρχει καθόλου το "Δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός", όπως στο "Μεγάλη Εβδομάς" του Πρωτοψάλτου Γ. Ραιδεστηνού (1884).

Παλαιά δεν λεγόταν το Δεύτε λάβετε φως σε αρκετά μέρη, αλλά ως λέει το ΤΜΕ: "μετά την θ' ωδήν του κανόνος, λέγεται ένδον του Βήματος το Τρισάγιον, το Τροπάριον Ότε κατήλθες, η Εκτενής και Απόλυσις. Τότε ο Πατριάρχης, προπορευομένων των Αρχιερέων, εξέρχεται του Ιερού Βήματος, ψάλλων αργώς μετ' αυτών το Την Ανάστασίν Σου Χριστέ Σωτήρ...".

Το ίδιο όμως το ΤΜΕ στην υποσημείωση της σ. 367 αναφέρει: "Είθισται εν τισι μέρεσιν ίνα κατά την ώραν ταύτην ο προεξάρχων Αρχιερεύς ιστάμενος προ της Ωραίας Πύλης μετά δικηροτρικήρου ανημμένου εκ της ακοιμήτου κανδήλας της προ της αγίας Τραπέζης, προσκαλεί τον λαόν ίνα ανάψωσι τας λαμπάδας αυτών, ψάλλων το Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός".

Αυτή η συνήθεια τελικώς -και καλώς- έγινε τάξις της Εκκλησίας και την σήμερον έχουμε την εξής τάξη:

"ο ιερεύς ενδεδυμένος ολόκληρον την ιερατικήν στολήν και κρατών εν μεν τη δεξιά χειρί το ι. Ευαγγέλιον, εν δε τη αριστερά τρίκηρον ανημμένον εκ της εν τω ι. βήματι καιομένης ακοιμήτου κανδήλας, εξέρχεται, ανοιγομένων των βημοθύρων, του αγίου βήματος και καλεί τον λαόν, όπως ανάψη τας λαμπάδας του, ψάλλων προς τούτο εις ήχον πλ. α' τον ύμνον Δεύτε λάβετε φώς..., ον επαναλαμβάνουσιν οι χοροί εξ υπαμοιβής, έως ου πας ο λαός λάβη το ι. φως. ειθ' ούτως ο ιερεύς ψάλλων το Αναστάσιμον στιχηρόν Την Ανάστασίν Σου, ... κατέρχεται βραδέως τας βαθμίδας του αγ. βήματος, εξέρχεται μετά πομπής του ναού, ..." [Απ. Παπαχρήστου, Τυπική Διάταξις... 2008].

Να σημειώσουμε ότι παρατηρείται ορισμένοι ιερείς να φέρουν κόκκινες λαμπάδες ή άσπρες, με φιογκάκια, κατά το Δεύτε λάβετε φως.... Αυτό είναι ασέβεια. Απομακρύνητε των αγίων του Θεού εκκλησιών την χρήσιν τοιούτου κηρού, ως λέγουν οι διακριτικοί Πατέρες της Ι. Συνόδου του 1874, http://www.analogion.net/Ekklhsia_kai_K ... -keria.htm

Αρχείο ήχου από το Άγιον Όρος.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Παναγιώτης την 25 Απρ 2008, 09:30, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως

Επιστροφή στο “Πεντηκοστάριον”