Τυπικόν ενοριών Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 901
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Τυπικόν ενοριών Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Δημοσίευση από Παναγιώτης »

Αγαπητοί φίλοι,

βρέθηκα πριν μερικές εβδομάδες σε μια ενορία αραβόφωνη που υπάγεται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ( http://sjorthodox.org/ ). Παρότι δεν γνωρίζουν ελληνικά, λένε αρκετά Κύριε ελέησον στα ελληνικά, Παράσχου Κύριε, Σοι Κύριε, το Τρισάγιον, και το Άξιον εστιν μεταξύ άλλων.

Το τυπικόν που ακολουθεί την Κυριακή η εν λόγω ενορία είναι πιο αυστηρό και από αυστηρές ιερές μονές της Ελλάδος:

Κάνουν Μεσονυκτικό, Όρθρο (τα λένε κυριολεκτικά όλα) με τους Ψαλμ. 19, 20, όλα τα διατεταγμένα Καθίσματα του Ψαλτηρίου, τον Άμωμο, όλους τους Κανόνες ακόμη και τον Σταυροαναστάσιμο και της Θεοτόκου, και την στιχολογία των Αίνων (Αινείτε αυτόν, ήλιος και σελήνη κτλ.). Μετά συνεχίζουν και κάνουν την Α' Ώρα καθώς και την Γ' Ώρα, και ακολουθεί η Θεία Λειτουργία.

Ο κόσμος βέβαια ο πολύς δεν παρακολουθεί όλες αυτές τις ακολουθίες της Κυριακής από όρθρου βαθέος, αλλά ο καθείς έρχεται στην εκκλησία ανάλογα με τις δυνάμεις του (άλλος στον Όρθρο, άλλος στην Α', άλλος στην Γ' Ώρα, άλλος στην θεία Λειτουργία).

Στο Μεσονυκτικόν, Όρθρο, και στις Ώρες έχουν ψάλτη, και στην θεία Λειτουργία έχουν χορωδία που αποδίδει τους ύμνους με βυζαντινό ύφος.

Εν κατακλείδι, ο ευλαβέστατος (έγγαμος) ιερέας της εν λόγω ενορίας τηρεί το Τυπικόν με ακρίβεια "ρολογιού". Μακάρι να γίνει το ίδιο και στις ενορίες μας...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Παναγιώτης την 05 Ιαν 2009, 18:18, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως

Επιστροφή στο “Τυπικόν Πατριαρχείου Ιεροσολύμων”