Ακολουθία του Γάμου

Τα 7 Ιερά Μυστήρια: Η Θεία Ευχαριστία, το Βάπτισμα, το Χρίσμα, η Εξομολόγησις, το Ευχέλαιο, η Ιερωσύνη και ο Γάμος.
Άβαταρ μέλους
Γεώργιος Παλιούρας
Νέος
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 25 Φεβ 2008, 17:40

Ακολουθία του Γάμου

Δημοσίευση από Γεώργιος Παλιούρας »

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,χαιρετώ.
Θα ήθελα να μου πείτε αν και απο ποία τυπική διατάξη προβέπεται ή είναι άγραφο τυπικό, κατά την είσοδο των νεονύμφων εντος του Ναού και μέχρι προσελεύσεως τους στο σωλέα για την έναρξη του μυστηρίου,να ψάλλεται το "Άξιον εστιν....", επίσης μετα το "Ευλογητός......" να ψάλλεται το απολυτίκιον "Του Σταυρού σου τον Τύπον....." και μετά το"Ευλογημένη η Βασιλεία........." ομοίως το κοντάκιον "Κων/νος σήμερον.......".-
Ευχαριστώ
Γεώργιος Παλιούρας
Άβαταρ μέλους
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 34
Εγγραφή: 16 Ιουν 2008, 19:24

Απ: Ακολουθία του Γάμου

Δημοσίευση από ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ »

Aγαπητέ κ. Παλιούρα,
Εύλογα τα ερωτήματά σου. Και εμένα κατά το παρελθόν με απασχόλησαν , αλλά δεν βρήκα την ευκαιρία να τα ξεδιαλύνω. Με το παρόν θέλω να εκφράσω την άγνοιά μου, αν αυτό αποκαλείται συμπαράσταση, και να προσθέσω τα εξής:
Ως προς το «Ευλογημένη η Βασιλεία . . .» εις το Τυπικόν της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας έκδοση Β.ΣΑΛΙΒΕΡΟΣ, σελ. 4, ένθα «περί του Ευλογητός ο Θεός», αναφέρεται ότι η εναρκτήριος αυτή ευχή, ισχύει σε πάσα ιερή τελετή, εκτός της του Γάμου, κατά την οποίαν εκφωνείται «Ευλογημένη η Βασιλεία…». Δυστυχώς εις το ίδιο τυπικό δεν περιέρχεται ακολουθία του Γάμου, ως π.χ. της νεκρώσιμης κλπ., οπότε με την καταγραφή του Μυστηρίου, θα ελύετο και το …μυστήριο. Εις το μέγα Ευχολόγιον , γίνεται διαχωρισμός του Αρραβώνος και του Στεφανώματος, και κατά τον αρραβώνα η εναρκτήριος εκφώνηση είναι «Ευλογητός ο Θεός…» ενώ κατά το στεφάνωμα «Ευλογημένη η Βασιλεία. ..». Άξιον παρατηρήσεως εδώ είναι ότι οι τελετές αυτές ορίζεται ότι τελούνται μετά την θεία Λειτουργία, και παλαιότερα πάντα, τουλάχιστον στον τόπο μου (Βόρειος Ελλάς) εν ημέρα Κυριακή. Αλλά πιστεύω, άσχετα αν την αναφέρεις, δεν είναι η εκφώνηση του ιερέα που σε απασχολεί αλλά περί των ψαλτέων. Εις παλαιάς ακολουθείες του γάμου, όπως την «Ιεράν Υμνωδίαν» του Σακελλαρίδη, είναι καταγεγραμμένο το «Κωνσταντίνος σήμερον…».
Πάντως το πρώτον υπό διατάξεων του Λέοντος Σοφού, επεβλήθη η ευλόγηση υπό της Εκκλησίας ως απαραίτητο στοιχείο για την αναγνώριση του γάμου από την πολιτεία, και έκτοτε διαμορφώθηκε η ιεροτελεστία, μεταξύ του 11ου και αρχές του 12ου αιώνα. Είναι ως εκ τούτου προφανές ότι η νεωτέρα αυτή ανάπτυξη βρήκε μία ποικιλία παλαιών εθίμων τα οποία η εκκλησία παρέλαβε και διαμόρφωσε. Ο Βαλσαμών μιλώντας για τα μυστήρια συγκαταλέγει μεταξύ αυτών και την «γαμικήν ιερολογίαν».
Σε πολλές εκκλησίες της Β. Ελλάδος (και εις αυτήν όπου εγώ ψάλλω), εν αρχή της τελετής οι νεόνυμφοι ίστανται εις τον νάρθηκα του ναού, και ο ιερέας παραλαμβάνει πρώτον τον γαμπρό, και τον πηγαίνει εις τον σολέα, ενώ οι ψάλτες ψάλουν το «Άξιον εστίν» μέχρι και του «…και μητέρα του Θεού ημών». Στη συνέχεια παραλαμβάνει και τη νύφη και την πηγαίνει αριστερά του γαμβρού , ενώ οι ψάλτες συνεχίζουν το διακοπέν «Άξιον εστίν». Αυτό είναι έθιμο το οποίο βρήκαμε από τους πατέρες μας, και η εθιμική διάταξη, τουλάχιστον εις την πολιτική νομολογία υπερισχύει των γραπτών νόμων.
Εάν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει κάτι θα με ενδιέφερε και εμένα πολύ να το ακούσω.
Με εκτίμηση
Αθανάσιος Μπακαλούδης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Τα Ιερά Μυστήρια”