Απόστολοι εκ περάτων ή Πάντων προστατεύεις Αγαθή;

Περί του Τυπικού της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Άβαταρ μέλους
Γιάννης
Τακτικός
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: 22 Φεβ 2008, 18:49

Απόστολοι εκ περάτων ή Πάντων προστατεύεις Αγαθή;

Δημοσίευση από Γιάννης »

Στο τέλος της Μικρής Παράκλησης κατά τον ασπασμό της εικόνας της Θεοτόκου υπάρχουν το Πάντων προστατεύεις Αγαθή, κτλ., ενώ στο τέλος της Μεγάλης Παράκλησης αντίστοιχα το Απόστολοι εκ περάτων, κτλ.

Μερικοί συνηθίζουν να λένε το Απόστολοι εκ περάτων και στην Μικρή Παράκληση. Ποια η γνώμη σας;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Γιάννης την 10 Αύγ 2008, 00:21, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
stelstam
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 28
Εγγραφή: 14 Φεβ 2008, 16:18

Απ: Απόστολοι εκ περάτων ή Πάντων προστατεύεις Αγαθή;

Δημοσίευση από stelstam »

- Στο μικρό τυπικό 2008 στην σελ 394, αναφέρεται ότι: όπου ψάλλονται τα εξαποστειλάρια "Απόστολοι..." και κατά τον Μικρό Παρακλητικό Κανόνα, ψάλλονται όχι κατ'απαίτηση του ΤΜΕ, αλλά "κατ'Αθηναϊκόν τελετουργικόν έθιμον, από τινων ετών, επικράτησαν". (βλέπε ημερολόγιον Εκκλησίας της Ελλάδος, έτους 1965, σελ. 149).
- Στα "Δίπυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος 2008" στην σελ. 199, αναφέρει ότι "Κατά νεωτέραν συνήθειαν ταύτα ψάλλονται και εις την μικράν παράκλησιν".
- Στο Ωρολόγιο το Μέγα της Αποστολ. Διακον. 2005, στην σελ.655 και 672, λέει ότι, αντί των θεοτοκίων "Πάντων προστατεύεις" κλπ, είθισται κατά την περίοδο του 15αύγουστου να ψάλλονται, (και στον Μικρό και στον Μεγάλο), τα εξαποστειλάρια "Απόστολοι..." κλπ
Βέβαια σε ένα παλαιό τυπικό (1993) υπό π. Γ. Μπεκατώρου όρίζει να ψάλλονται μόνο στον Μεγάλο (για την ακρίβεια δεν αναφέρει τίποτα για τον μικρό) σελ 218: Ψαλλομένου του Μεγ. Παρακλ. Κανόνος, ψάλλονται, ευθύς μετά την ευχήν της απολύσεως και προ της διά του "Δι ευχών" επισφραγίσεως αυτής, τα εξαποστειλάρια "Απόστολοι εκ περάτων" κλπ. Εν τω Πατριαρχικώ ναώ ψάλλονται ταύτα, κατ' έθος, μετά την θ' ωδήν του κανόνος, μεθ'α το τρισάγιον κλπ.

Προσωπικά παντού αυτά ακούω κατά την περίοδο αυτή (δηλ. και εκτός Αθηνών) και στην Κρήτη αυτά λέμε συνήθως.

Στέλιος
Απάντηση

Επιστροφή στο “Τυπικόν”