Στιχολογία πλΒ΄ ήχου και τάξη στιχολογιών

Άβαταρ μέλους
Xristos Tsakirogloy
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 53
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 21:01

Στιχολογία πλΒ΄ ήχου και τάξη στιχολογιών

Δημοσίευση από Xristos Tsakirogloy »

Ως ύθισται, στα νεογέννητα κάνουν όλοι μικρά ή μεγάλα δωράκια. Σκέφτηκα λοιπόν να δώσω κάτι ελάχιστο στο νεογέννητο forum. Την στιχολογία του ΡΜ΄ψαλμού του εσπερινού σε πλάγιο του β΄. Λόγω του ότι η εν λόγω στιχολογία δεν υπάρχει στα κλασικά αναστασιματάρια (προσωπικά δεν την έχω δει πουθενά) αλλά και επειδή κάποιοι ψάλλουν στιχολογίες στους ναούς τους, η παρούσα αναφέρεται στις καθημερινές ακολουθίες κυρίως. Όλα τα προσόμοια της Παρακλητικής των καθημερινών εσπερινών έχουν ως πρόλογους τα "Όλοι αποθέμενοι", "Η απεγνωσμένη", "Τριήμερος ανέστης Χριστέ" οπότε ίσως είναι χρήσιμη σε κάποιους. Εννοείται ότι είναι ευπρόσδεκτες παρατηρήσεις επί της συνθέσεως.

Ένα παράλληλο θέμα είναι το εάν θα έπρεπε μέσα στα πλαίσια της γενικότερης τάσης επιστροφής σε παλαιότερες τακτικές του τυπικού να επιστρέψουν τουλάχιστον για αρχή, οι δύο στιχολογίες (του "Κύριε εκέκραξα" και του "Πάσα πνοή") όπου όπως παραδέχεται στο Νέο Εγκόλπιο Του Αναγνώστου Και Του Ψάλτου η Αποστολική Διακονία, αστόχως παραλήφθησαν. Για να είμαι ειλικρινής, αυτού του είδους η επιστροφές, απαιτούν επιμήκυνση του χρόνου των ακολουθιών πράγμα αβάστακτο για τον σημερινό πανικόβλητο πιστό. Μία ιδέα θα ήταν η εκ νέου διαίρεση των τυπικών σε μοναστικό και κοσμικό... και άλλη μία το να μην γράφουμε off topic :oops:
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Τσακίρογλου Χρήστος
dkalpakidis
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 123
Εγγραφή: 21 Φεβ 2008, 15:42

Re: Στιχολογία πλΒ΄ ήχου και τάξη στιχολογιών

Δημοσίευση από dkalpakidis »

Χρήστο.
Αξιόλογη προσπάθεια η σύνθεση σε πλάγιο β'. Δεν είναι όμως άστοχη και η πράξη να ψάλλουμε με σκληρό χρώμα μέχρι τον τελευταίο στίχο και μετά να λέμε με μαλακό χρώμα τα προσόμοια. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν στην ψαλτική μας παράδοση.

Στο θέμα των στιχολογιών τώρα: σπανίως παραλείπω - προσωπικά- την στιχολογία. Και το "Θου κύριε" στιχολογούμε και το "Αινείτε αυτόν ήλιος και σελήνη". Κι όταν λέω σπανίως παραλείοω εννοώ την Μεγάλη Εβδομάδα (αν και δεν προβλέπεται αυτό) και την Διακαινήσιμο (που επιβάλλεται παράλειψη).

Όσο αφορά το θέμα των Τυπικών (Μοναχικού και Κοσμικού) παρότι είναι ένα θέμα που με προβληματίζει, εντούτοις δεν είμαι υπέρ της αλλαγής του ισχύοντος Τυπικού. (Γιατί παλαιότερα παρεξηγήθηκαν τα γραφόμενα μου). Είμαι όμως υπέρ ενός πιο "ευέλικτου" συστήματος για τις ενορίες. Δεν εννοώ παραπάνω παραλείψεις. Όχι! Αντιθέτως μάλιστα. Επαναφορά τουλάχιστον του Ψαλμικού στοιχείου, που αποτελεί ραχοκοκαλιά των ακολουθιών.

Και για να συνεχίσω τον- off topic- προβληματισμό. (καλά είναι να ανοίξουμε ένα τέτοιο θέμα)
Έστω πειραματικά, τέλεσε κάποιος την ακολουθία του Όρθρου μετά τον Εσπερινό το βράδυ, κατά μίμησιν της Μεγάλης Εβδομάδας με τόση προσέλευση του κόσμου; Φανταστείτε μια πιό άνετη χρονικά ακολουθία (μακρά μεν) από βραδύς και μια ακόμη πιο άνετα τέλεση της Θείας Λειτουργίας το πρωί.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος dkalpakidis την 27 Φεβ 2008, 12:19, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Xristos Tsakirogloy
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 53
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 21:01

Re: Στιχολογία πλΒ΄ ήχου και τάξη στιχολογιών

Δημοσίευση από Xristos Tsakirogloy »

dkalpakidis έγραψε:Δεν είναι όμως άστοχη και η πράξη να ψάλλουμε με σκληρό χρώμα μέχρι τον τελευταίο στίχο και μετά να λέμε με μαλακό χρώμα τα προσόμοια. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν στην ψαλτική μας παράδοση.
Έχεις δίκιο Δημήτρη και γω το έχω παρατηρήσει αυτό σε ηχογραφήσεις μεγάλων ψαλτάδων, οι οποίες δε ως επί το πλείστον είναι από ηχογραφήσεις εορτών, όπου είναι λογικό να ειπωθεί το Κύριε εκέκραξα απ'το λεγόμενο αργοσύντομο αναστασιματάριο και να επακολουθήσουν οι στίχοι. Όμως στις καθημερινές (προσωπική μου επιλογή) σπανίως χρησιμοποιώ αργοσύντομο αναστασιματάριο. Πάντα το σύντομο, και φαντάσου στην προκειμένη περίπτωση να πεις κύριε εκέκραξα σύντομο σε μαλακό χρώμα, στιχολογία σε σκληρό και προσόμοια "Όλην αποθέμενοι". Χάσιμο... Κυρίως σε αυτές τις περιπτώσεις αναφερόμουν. Για το θέμα των στιχολογιών και των υπολοίπων πρέπει να τα δούμε αλλού εν καιρώ. Πάντως μπράβο σου που τις λες και τις δύο στιχολογίες, θα ήθελα πολύ να τις έλεγα και γω αν και οι συγκεκριμμένες των αίνων του Χουρμουζίου μου φαίνονται κάπως...
Τσακίρογλου Χρήστος
dkalpakidis
Παλαίμαχος
Δημοσιεύσεις: 123
Εγγραφή: 21 Φεβ 2008, 15:42

Re: Στιχολογία πλΒ΄ ήχου και τάξη στιχολογιών

Δημοσίευση από dkalpakidis »

Συνήθως τις λέω από έξω και συντόμως.
Έχεις δίκαιο για τις καθημερινές αν και προσωπικά το θέμα των καθημερινών δε με απασχολεί.
Άβαταρ μέλους
Παναγιώτης
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 901
Εγγραφή: 07 Φεβ 2008, 05:43

Re: Στιχολογία πλΒ΄ ήχου και τάξη στιχολογιών

Δημοσίευση από Παναγιώτης »

Για το θέμα κοσμικού, μοναχικού τυπικού άνοιξα καινούργιο θέμα στο Τυπικόν.
Μέγα μὲν τὸ ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δὲ καὶ τὸ ψάλλειν ἀπερισπάστως
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εσπερινός”